Sunday, January 17, 2016

HARAPAN PRESIDEN MCA AGAR HUAZONG DAPAT SATUKAN BANGSA CINA


Manifestasi yang mampu menyatukan di antara peniaga-peniaga bangsa cina dan persatuannya bersama-sama bekerjasama dengan kerajaan pimpinan Perdana Menteri Dato Seri Najib Razak telah terserlah dengan terbinanya bangunan Wisma HuaZong di Seri Kembangan. Itulah harapan Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Komitmen Perdana Menteri Najib Razak telah ditunjukkan kepada Persatuan peniaga terbesar bangsa Cina ini apabila beliau telah memulakan mengutip derma dengan menyumbang sebanyak RM5 juta pada tahun 2011 dan sehingga terbinanya Wisma HuaZong. Malahan PM Najib telah menambah RM3 juta lagi bagi mencukupkan kekurangan dana.

Sebagai Presiden parti politik terbesar bangsa cina, Datuk Liow sangat berbesar hati dan berterima kasih ke atas komitmen kerajaan pimpinan PM Najib. Datuk Liow juga berharap agar Persatuan HuaZong bersama-sama membantu bekerjasama dengan kerajaan dalam mendepani cabaran ekonomi dan seterusnya bersama-sama memajukan negara.

Menyedari bahawa tahun 2016 adalah tahun yang penuh cabaran, Datuk Liow menyeru agar rakyat semua bersatu tidak mengira bangsa untuk menyokong PM Najib dan polisi-polisi kerajaan serta terus bergerak ke hadapan untuk mencapai kejayaan.

Walaubagaimanapun, Datuk Liow ingin mengingatkan bahawa tanpa sokongan dari bangsa Cina maka MCA tidak akan lagi relevan. Namun beliau yakin, persatuan HuaZong mampu bersama-sama menyatukan bangsa cina yang berdaya maju dan meyakinki pendekatan kerajaan hari ini yang membawa dasar yang terbuka dan kesederhanaan dan menolak segala bentuk ektrimis.

Perdana Menteri juga menegaskan di dalam ucap utamanya yang kekuatan negara kita banyak bergantung kepada perpaduan dan kerjasama di kalangan masyarakat majmuk yang berbilang bangsa. Ketika memperkenalkan konsep 1Malaysia, PM Najib yakin rakyat Malaysia yang berbilang kaum mampu bertoleransi dan menghormati antara satu sama lain dalam memperkukuhkan Malaysia yang progresif dan bersatu.

Perdagangan Malaysia tidak boleh menyisihkan diri daripada menyertai rakan-rakan perdagangan global. Justeru, perjanjian-perjanjian perdagangan seperti TPP, inisiatif China 'One Belt One Road' mahupun komuniti ekonomi ASEAN perlu disertai dan Malaysia perlu memanfaatkan peluang-peluang perdagangan tersebut.

Di sini juga peranan persatuan HuaZong perlu bersama-sama kerajaan menjayakannya dan berani menyahut cabaran di mana kejayaan sesebuah negara bergantung kepada keyakinan yang sangat tinggi dari rakyatnya.

PM Najib juga telah menghadiahkan satu kompilasi buku "Si-Quan-Shu Hui-Yao yang mengandungi 500 buku-buku sejarah lama dan budaya Cina.

 

No comments: