Friday, January 08, 2016

PUSAT MAKLUMAT KHAS 'ONE BELT ONE ROAD' CHINA UNTUK RAKYAT MALAYSIA


Perdagangan di antara Malaysia dengan China bukan suatu perkara baru malahan telah bermula sejak 2009 dan sekarang adalah rakan perdagangan terbesar di antara negara-negara ASEAN dan ketiga terbesar di Asia. Oleh itu Malaysia telah dijadikan pintu masuk utama bagi China memasuki pasaran ASEAN.

Dengan pengiktirafan demikian oleh negara China, maka MCA telah komited untuk usahawan-usahawan di negara kita yang berminat mengadakan hubungan perdagangan ke negara China. Timbalan Presiden MCA telah umumkan yang MCA akan membuka pusat maklumat khas yang memfokus memberi maklumat inisiatif 'One Belt One Road' China. Pusat ini akan mula beroperasi pada bulan hadapan.

Sesiapa sahaja yang berminat untuk membuat pelaburan atau memperluaskan perniagaan mereka ke negara China, pusat maklumat ini akan salurkan maklumat-maklumat relevan mengenai perdagangan termasuk juga peluang serta 'matching' yang tepat dengan perniagaan di China.

Inisiatif 'One Belt One Road' China ini adalah untuk memberi peluang kepada rakyat Malaysia meningkatkan perniagaan dan mencari peluang pelaburan dan sekaligus mampu meningkatkan ekonomi tempatan.

MCA telah memainkan peranan penting sebagai sahabat China dalam inisiatif 'Silk Road Belt'. Pada bulan Mei tahun lepas, MCA yang diketuai Datuk Seri Liow Tiong Lai telah melakukan lawatan 5 hari bagi memenuhi jemputan khas kerajaan China. Rombongan MCA yang disertai juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Wee Ka Siong dan Timbalan Wanita, Keluarga dan Pembangunan Masyarakat, Datin Paduka Chew Mei Fun.


Keyakinan China bukan sahaja kepada kepimpinan Datuk Seri Najib, malahan telah diletakkan kepercayaan sepenuhnya kepada MCA untuk menerajui hubungan diplomatik dan juga perdagangan. Ini jelas apabila perjumpaan khas di antara DS Najib dengan Presiden Xi JinPing ketika Persidangan APEC di Filipina baru-baru ini. Di antara persefahaman yang telah tercapai adalah Presiden Xi berjanji memberi perhatian utama kepada perdagangan ke Malaysia.

Seterusnya pertemuan susulan oleh Perdana Menterinya pula, Tuan Li Keqiang telah menghadiri Sidang Kemuncak ASEAN di mana Kuala Lumpu dan beliau telah diiringi oleh Presiden MCA Datuk Sri Liow Tiong Lai sepanjang kehadirannya ke Malaysia.

Bagi memastikan pusat maklumat ini berkesan dalam menyebarkan maklumat kepada kumpulan sasaran, MCA juga juga akan bekerjasama dengan persatuan-persatuan perdagangan yang lain dan dewan perniagaan di seluruh negara.

Pusat maklumat ini juga akan mewujudkan 'e-dagang' dalam bersaing dengan negara-negara seperti Vietnam dan Korea Selatan. Oleh itu, MCA akan memastikan kelajuan jalur lebar Internet di tahap yang terbaik serta perlindungan yang komprehensif bagi memenuhi permintaan peserta industri.

Kepada mereka yang berminat untuk mengetahui dan memahami inisiatif perdagangan ''One Belt One Road' negara China, MCA akan membuka pusat maklumat ini di Tingkat 6, Wisma MCA nanti.

No comments: