Thursday, January 21, 2016

HANYA SATU KAD MELIPUTI SEMUA PENGANGKUTAN AWAM PADA 2017

CEO SPAD En Mohd Azharuddin Mat Sah dan Menteri Pengangkutan

Menjelang 2017, semua pengendali transit seperti LRT, KTM, MRT, monorel, bas ekspres dan yang lain-lain akan menggguna satu sistem tiket pengangkutan tunggal. Sekali gus, ini bermakna sistem konvensional tunai akan diganti dengan sistem tiket penyelesaian pintar tanpa tunai.

Pada bulan Ogos tahun lepas, syarikat dari Australia Vix Technology telah dilantik dan satu kontrak telah ditandatangani dengan Transit Acquirer, sebuah syarikat yang ditubuhkan oleh SPAD untuk sistem tiket tunggal ini. Kontrak ini meliputi kerja-kerja merekabentuk dan memasang sistem, mengendali dan menyelenggara Transit Acquirer System (TAS) dan sistem pembayaran tanpa tunai bersepadu (Integrated Cashless Payment System - ICPS).

Kini kontrak kedua telah ditandatangani dengan Vix Technology untuk membekalkan lebih daripada 10,000 alat Common Reader Module (CRM) sebagai sebahagian daripada projek untuk gabungan rangkaian transit di Greater Kuala Lumpur. Alat sistem tiket Vix ini akan dipasang di premis atau pejabat tiket, pintu masuk, di kenderaan, di permulaan tempat tiket dan mesin vending. Satu sistem bersepadu digunakan bagi pihak pengendali transit yang sedia ada termasuklah Prasarana dan KTM Komuter.

Sistem pembayaran tanpa tunai bersepadu (ICPS) ini juga membolehkan kedua-dua Kad Touch-n-Go serta Kad debit yang dikeluarkan oleh bank-bank Malaysia digunakan untuk pembayaran.

CEO SPAD En Mohd Azharuddin Mat Sah melihat pengukuhan persefahaman dengan Vix Technology mampu melengkapkan kecekapan sistem pembayaran tanpa tunai bersepadu (ICPS) ini. Sekaligus dengan bekalan 10,000 alat CRM ke seluruh rangkaian transit di Malaysia akan bertindak sebagai pengguna utama yang bertujuan untuk memastikan perjalanan yang lebih mudah, cepat dan selesa bagi melonjakkan lagi Malaysia sebagai peneraju global di dalam pengangkutan awam.

Inisiatif yang diambil pihak kerajaan dan diusahakan oleh pihak SPAD ini mampu memudahkan perjalanan dan mesra penggunaannya kepada kita dan pelancong-pelancong apabila hanya satu kad sahaja digunakan berbanding pelbagai kad yang dibawa sebelum ini.

No comments: