Saturday, January 09, 2016

DI MANA DAN BAGAIMANA UNTUK DAPATKAN DISKAUN RAPID, BAS DAN KTM BAGI PELAJAR

Ini adalah berita baik untuk semua kategori pelajar samada sekolah rendah atau menengah dan mereka yang sedang menuntut di kolej atau universiti yang mengguna pengangkutan awam. Setelah promosi dan penyebaran berita mengenai diskaun untuk pengangkutan awam yang diberikan kepada pelajar maka pasti soalan utama yang dikemukakan adalah, di mana dan bagaimana untuk mendapatkannya.

Di sini dikongsikan maklumatnya;

RAPID RAIL DAN BAS
 • Permohonan bolah dibuat di Stesen LRT Pasar Seni.
 • Sediakan RM10 untuk bayaran memproses kad.
 • Pelajar sekolah perlu bawa Kad Pengenalan serta sekeping salinan.
 • Siswa kolej atau universiti perlu bawa Kad Pelajar serta sekeping salinan dan surat pengesahan dari kolej atau universiti.
 • Perlu isi borang dan disediakan sesi bergambar untuk kad. Borang permohonan boleh didapati di stesen LRT.
 • Kad anda akan siap dalam tempoh satu minggu.

Kepada pemegang kad diskaun ini, mereka akan menikmati diskaun 50% untuk semua perkhidmatan LRT, bas dan juga monorel.

Waktu untuk memohon kad diskaun di LRT Pasar Seni hanya pada hari bekerja termasuk pada hari Sabtu juga dan dari 9.00 pagi sehingga jam 5.00 petang sahaja. Pejabat tidak akan beropearai pada hari cuti umum.


KTM
 

Berkuatkuasa 07 Disember 2015, KTMB telah memperluaskan kepenggunaan kad konsesinya untuk Perkhidmatan Komuter Lembah Klang. Para pelajar yang menggunakan Perkhidmatan Komuter, boleh membuat permohonan untuk mendapatkan KTMB i-Card Student dan layak untuk mendapatkan konsesi perjalanan dengan mempamerkan kad ini di kaunter tiket Komuter Lembah Klang sebelum membuat sebarang pembelian tiket perjalanan.

 • Permohonan bolah dibuat di KL Sentral di kaunter 8 & 9, KTM InterCity (Antarabandar).
 • Pelajar sekolah perlu bawa Kad Pengenalan serta sekeping salinan.
 • Siswa kolej atau universiti perlu bawa Kad Pelajar serta sekeping salinan dan surat pengesahan dari kolej atau universiti.
 • Perlu isi borang.
 • Kad anda akan siap dalam tempoh 10 hingga 30 minit.
 • Informasi terperinci dan borang permohonan KTM i-Card boleh didapati dari laman web www.ktmb.com.my atau talian 03-22671200 atau twitter@ktmkomuter

Kepada pemegang kad diskaun ini, mereka akan menikmati diskaun 50% untuk Komuter dan 40% untuk ETS.

Yuran tahunan RM31.80 termasuk GST dan dari 4 Jan 2016 - 4 Feb 2016, pihak KTMB ada membuat tawaran sebanyak RM15.90.

Waktu untuk memohon kad diskaun mula dibuka pada 8.30 pagi hingga 7.00 malam setiap Isnin hingga Jumaat. Permohonan hanya dihadkan kepada 200 sahaja setiap hari. Oleh itu, adalah dinasihatkan untuk datang awal apabila ingin membuat permohonan.

Ini adalah merupakan satu inisiatif bagi mengurangkan beban dan memudahkan pelajar merancang perbelanjaan mereka dan diharapkan agar penjimatan ini dapat menarik lebih ramai pelajar untuk menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam.

Tawaran diskaun ini adalah untuk pelajar tempatan dan pelajar dari luar negara yang belajar di sekolah-sekolah Malaysia atau Singapura, kolej dan juga di mana-mana institusi pengajian tinggi. 
 
Sekiranya, ada di antara para pelajar yang ingin mendapatkan maklumat yang lebih lanjut, pihak SPAD juga boleh membantu. Salurkan maklumat kepada ;
 
 No comments: