Sunday, January 10, 2016

PROGRAM 'SUCCESSORS' JPM UNTUK KEMBANGKAN BISNES WARISAN KELUARGA


  
Tunggak kejayaan sesebuah perniagaan adalah kesinambungannya untuk bertahan dalam industri. Selalunya perniagaan yang bertahan lama adalah perniagaan yang diwarisi dari satu generasi ke satu generasi yang berterusan.

Bagi memastikan kejayaan perniagaan yang berterusan ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Wee Ka Siong telah mengambil inisiatif menganjurkan satu program yang dinamakan 'Successors' di bawah Secretariat for the Advancement of Malaysian Entrepreneurs (SAME) dan majalah bisnes Shang Hai.

Selalunya bisnes warisan ini diturunkan kepada generasi seterusnya samada yang kedua mahupun yang ketiga. Di dalam era yang penuh dengang persaingan, mereka seharusnya bukan sekadar menghidupkan perniagaan tersebut tetapi perlu mengembangkannya ke tahap yang lebih tinggi. Ini semua memerlukan pendekatan yang kreatif dan inovatif yang perlu ada pada generasi kedua dan ketiga.

Menurut kajian Labuan International Business and Financial Centre, 71% daripada peminjam yang mudah untuk mendapat pinjaman bank adalah dari bisnes keluarga kerana rancangan penggantinya, manakala kajian Unit Perisikan Ekonomi Singapura pula mendapati pada tahun 2015, 60% dari syarikat yang disenaraikan di Bursa Saham di negara-negara ASEAN adalah perniagaan yang dikendalikan keluarga. Indonesia mencatatkan peratus tertinggi dengan 78%, kedua adalah Thailand sebanyak 74%, ketiga pula ialah Malaysia sebanyak 66% dan diikuti dengan Filipina 60% dan Singapura 58%.

Pihak sekretariat SAME memilih majalah bisnes Shang Hai sebagai rakan kerjasama berdasarkan kepada majalah ini telah berada di pasaran sejak 37 tahun dan majalah ini telah berkongsi maklumat SME terutamanya kepada usahawan-usahawan muda. Pihak JPM memandang ia adalah bertepatan dengan sasaran program 'SUCCESSORS' yang inginkan generasi kedua dan ketiga di kalangan orang muda menambah pengetahuan dengan perkongsian pengalaman usahawan-usahawan yang telah berjaya.

Datuk Wee Ka Siong adalah menteri yang diberi tanggungjawab di bawah SAME ini, di mana program 'SUCCESSORS' digunakan sebagai platform untuk mewujudkan satu pelan melalui sesi dialog. SAME dan majalah Shang Hai juga merancang untuk menubuh satu kelab di mana ahlinya juga terdiri daripada pengasas-pengasas syarikat. 

Di samping itu, SAME bercadang mengadakan program inisiatif latihan di mana pewaris perniagaan dari syarikat-syarikat lain bertukar tempat untuk beberapa bulan di mana mereka akan belajar dari satu sama lain.
 

No comments: