Monday, January 11, 2016

NASIB PENEROKA FELDA BUKIT GOH CONTOH TERBAIK PENIPUAN TANAH DIPAJAK

Pada awal penyenaraian saham Felda Global Ventures (FGV), pihak pembangkang sibuk mempersoal dan menuduh yang tanah-tanah peneroka Felda akan dipajak dan akhirnya peneroka bakal hilang mata pencarian serta tanah milik mereka. Yang sebenarnya, FGV hanya akan pajak tanah-tanah milik Felda sahaja yang memiliki lebih dari 360,000 hektar serata dunia.

Kini setelah isu perlombongan bijih bauksit di Felda Bukit Goh mendapat perhatian kerajaan dan orang ramai kerana pencemaran yang melampau, maka terdedah kisah tanah-tanah peneroka Felda Bukit Goh yang dipajak kepada  pengusaha bauksit sehingga tergadai. Sudah jatuh ditimpa tangga, bukan sahaja mereka kehilangan tanah milik mereka namun tiada lagi punca pendapatan setelah mereka ditipu dengan tawaran lumayan yang tidak diperolehi.

Kerana terpengaruh dengan hasutan pembangkang, ada peneroka yang rela tanah mereka dipajak oleh kegiatan merbahaya daripada bekerjasama dengan pihak Felda. Ikuti rintihan peneroka Felda Bukit Goh yang terlibat dengan janji manis pengusaha bauksit...

“Ada peneroka yang kini terpaksa jadi jaga kerana wang sudah habis. Tanah ladang sawit pun habis digondol untuk mendapatkan bauksit,” katanya kepada Bernama.

“Siang malam makcik menangis, mengenangkan bayaran yang sehingga kini masih tak dilunaskan pengusaha bauksit,” demikian rintihan seorang peneroka Felda Bukit Goh, Halimah Kadir, 70. - MDigest

“Itu sahaja pendapatan masa depan saya. Terkilan dan menyesal memang ada tetapi nasi sudah menjadi bubur,” - UtusanOnline

Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tanah hilang. Setelah ditipu dan tanah dibersihkan, tiada lagi kelapa sawit. Kini, akibat terpedaya dengan janji imbuhan lumayan, bukan saja tanah mereka hilang dan manfaat dari FELDA pun turut terlepas, malahan mereka diberi imbuhan tanah berdebu merah pula.

Ada pula di antara mereka yang telah menerima notis Pejabat Tanah dan Galian (PTG) atas kesalahan melombong tanpa lesen atau pajakan tanah yang sah di bawah Enakmen Mineral 2001 dan jika sabit kesalahan, mereka mereka berhadapan dengan hukuman denda sehingga RM500,000 atau penjara tidak melebihi 10 tahun.

Masih ingat kata-kata DS Najib Razak... “Dalam isu penyenaraian Felda Global, saya ingin mengulangi bahawa tiada seinci pun tanah hak milik peneroka akan terlibat dengan penyenaraian ini” pada 1 April 2013.

Isu yang pernah diwujudkan oleh pihak berkepentingan mengenai pajakan dan gadaian sejak saham Felda Global Ventures (FGV) bertujuan untuk menjatuhkan Felda. Namun sehingga kini tanah peneroka masih lagi selamat.

 

No comments: