Tuesday, January 19, 2016

APAKAH HIDANGAN MCDONALD'S TIDAK LAGI DIRAGUI?Kunci utama mengapa rakyat Malaysia menggemari McDonald's adalah kerana komitmen resotaran makanan segera ini mampu memberikan apa yang pelanggan mereka mahu. Walaupun McDonald's berkonsepkan cara barat dari segi makanan dan hidangannya, tetapi keperluan selera tempatan adalah keutamaan dan penyediaan produknya tegas mengikut standard piawaian negara dan mematuhi syarat-syarat Syariah.

Pada artikel lalu, kita telah bincangkan bagaimana Jakim dan Kementerian Kesihatan memantau dengan ketat proses penyediaan makanan di kilang dan juga di setiap premis restoran McDonald's di seluruh Malaysia.

Artikel kali ini pula berkongsi mengenai cara pemprosesan dan langkah-langkah keselematan yang dilakukan di pihak pembekal dan juga di premis restoran McDonald's. 


Bagi melepasi syarat Halal oleh JAKIM yang terkenal dengan pemeriksaan yang rapi dan ketat, ia bermula dengan setiap pembekal bahan mentah, rumah sembelih dan ramuan masakan mereka. McDonald's hanya berurusan dengan pembekal makanan yang telah pun diiktiraf oleh pihak JAKIM walaupun mereka adalah pembekal dan produk tempatan. Seandainya pembekal McDonald's Malaysia adalah dari luar negara, pembekal-pembekal ini dipastikan kelulusan Halal melalui agensi mereka mendapat pengiktirafan dari JAKIM.

McDonald's hanya mengguna bahan-bahan mentah yang segar dalam setiap hidangan makanan dan minuman. Sebagai contoh, hanya 100% daging lembu tanpa bahan tambahan, hanya bahagian daging ayam segar dan filet ikan segar dibuat untuk dijadikan burger. Roti dibakar di kilang tempatan juga dan dihantar terus ke setiap restauran. Ubi kentang pula ditanam di beberapa kebun terpilih di serata dunia bagi mengekalkan standard kelazatan 'french fries' McDonald's.

Semua makanan berdaging dan ikan diproses di kilang tempatan dan pembekal utamanya adalah di kilang MacFood Services (M) Sdn Bhd yang terletak di Subang. Langkah-langkah keselamatan dan kebersihan pekerja juga diambilkira sehingga setiap pekerja perlu dilindungi dari kepala hingga ke kaki sebelum memasuki kilang dan melalui satu siri prosedur kebersihan untuk mengelakkan pencemaran.

Di kilang MacFood, disediakan sebuah  makmal mikro di mana sampel setiap produk diuji setiap masa bagi memastikan kualiti dan kesegaran makanan yang berterusan. Dapur juga adalah kawasan penting di mana peralatan yang diguna dipastikan melalui ujian kebersihan.

Sekali lagi setiba produk makanan di pusat pengagihan selepas sempurna proses pembuatannya, ia akan diuji bagi memastikan mencapai standard fizikal yang tepat untuk kualiti dan kesegarannya. Ujian ini tidak terhenti di situ kerana diuji juga di setiap restauran dan ditempatkan di kawasan atau peti beku yang khas.

Keselamatan dan kebersihan tidak terhenti di kilang-kilang dan kawasan pembekal, namun McDonald's juga mengutamakan amalan memastikan kebersihan premis restaurannya. Pihak JAKIM juga mengeluarkan sijil halal bagi setiap premis restauran di seluruh Malaysia. Pemeriksaan JAKIM merangkumi tempat simpanan stok dan kawasan hidangan, pengendalian serta pembungkusan di restauran.

Di kawasan-kawasan ini juga dilarang aktiviti seperti merokok yang mungkin mencemarkan kesegaran dan keselamatan makanan.  


Pekerja adalah aset kepada syarikat dan mereka adalah di barisan hadapan McDonald's, maka setiap pekerja di restauran McDonald's dipastikan di tahap standard kesihatan yang tinggi. Oleh itu setiap pekerja McDonald's diwajibkan untuk mengambil suntikan tifoid daripada pusat kesihatan yang diiktiraf oleh Kerajaan sebelum bekerja di mana-mana restoran. Mereka juga harus menuruti kod laku dan amalan kebersihan untuk memastikan syarat polisi Halal dipatuhi.

Oleh itu, di atas komitmen McDonald’s menyediakan produk Halal berkualiti tinggi hinggalah ke perhatian terperinci dalam hidangan makanannya serta perkhidmatan mesra dan premis yang bersih, maka inilah mengapa McDonald's dijadikan satu jenama yang sentiasa digemari dan diyakini oleh masyarkat Malaysia.

No comments: