Friday, December 25, 2015

BOIKOT McDonald's - MASIH ISRAEL?

Sebelum kita ingin teruskan kempen untuk Gaza dan rakyat Palestin, soalan utama yang harus kita tanya pada diri kita, matlamat kita adalah memboikot Israel atau boikot McDonald's Malaysia? Apakah jika kita tidak memboikot McDonald's bermakna kita menyokong Israel?

Adalah sangat wajar jika kita benar-benar yakin dengan maklumat yang diperolehi terutama dari media sosial di mana kebanyakannya sangat diragui. Blog ini juga telah menyiarkan peringatan dari Duta Palestin ke Malaysia agar berhati-hati dengan sebaran maklumat yang diragui. Beliau juga menyarankan agak lebih wajar jika rakyat Malaysia suarakan protes mereka kepada Kedutaan Amerika dan bukan kepada perniagaan McDonald's Malaysia.

Namun masih ada yang masih cuba untuk mengelirukan kita dan mengambil kesempatan sempena menyambut hari Maulidur Rasul dengan mengaitkan bayaran royalti McDonald's Malaysia kepada Israel walaupun ia sekadar ulang tayang.


 
Di dalam siri ini pula, ingin diperjelaskan yang McDonald's Corporation tidak mempunyai kawalan terus ke atas perniagaan mana-mana rangkaian McDonald's di mana-mana negara termasuk juga di negara Israel.

Mengikut beberapa laporan media seperti artikel "McDonald's refuses to open branch in Ariel " - The Jerusalem Post dan "Even McDonald's Political When It 'Comes To Israel And The Palestinians" - Huffington Post, kedua-dua artikel ini jelas menunjukkan yang McDonald's di Israel juga mendapat tentangan di negara itu.

McDonald's Israel diboikot penduduk tempatan hanya kerana keengganan pemilik francisi membuka restoran di bandar Ariel di Tebing Barat yang telah dirampas dari penduduk Palestin. Omri Padan adalah pemilik dan CEO McDonald's Israel juga pengasas NGO Peace Now sebuah organisasi yang mempunyai polisi untuk tidak berurusniaga di Tebing Barat. McDonald's Israel adalah bebas membuat keputusan dan ibu pejabat di Amerika tidak mempunyai suara untuk menghalang mereka.

Oleh kerana keengganan mereka, pemimpin-pemimpin di Israel mengecam sehingga keluar kenyataan yang McDonald's dari sebuah perniagaan kini telah menjadi organisasi dengan agenda politik yang anti-Israel. Rakyat Israel juga telah diberi amaran agar menjauhi McDonald's.

Bukankah jelas ini menunjukkan yang McDonald's juga tidak menyokong kekejaman Israel yang merampas hak penduduk Palestin dan bagaimana pula dikatakan McDonald's bersekongkol dengan Israel?

Mengapa setiap kali keluar berita penindasan regime Zionis Israel di Gaza, McDonald's Malaysia pula disabitkan? Apakah kita tidak tahu yang McDonald's juga berkembang maju di Timur Tengah seperti di Arab Saudi, Kuwait, Turki dan Dubai yang rata-rata hampir 100 peratus adalah umat Islam juga? Malahan jumlah restoran McDonald's di negara-negara Arab ini jauh lebih banyak jika dibandingkan di Malaysia. McDonald's Malaysia pernah mengeluarkan kenyataan pada tahun 2014 yang mereka juga bersimpati dengan nasib penduduk di Palestin;
We wish to state very clearly that McDonald’s Malaysia does not support nor condone the current conflict in the Middle East. Like all Malaysians, our utmost sympathies go out to the innocent victims in Gaza.

Perlulah kita fikirkan, apakah dengan mensasarkan perniagaan dan pekerja-pekerja McDonald's di Malaysia sedangkan mereka terbukti tidak bersalah, mampu memberi kesan kepada Israel? Sebenarnya memboikot McDonald's Malaysia akan memberi kesan lebih kepada kita berbanding kepada Israel itu sendiri di mana telah terbukti yang perniagaan syarikat ini tiada hubungan langsung dengan Israel.

Malahan negara kita Malaysia tidak berada di dalam rada Israel pun kerana Malaysia tidak ada apa-apa hubungan yang signifikan dengan mereka. Seandainya kita rasa Israel perlu rasa tekanan dari kempen boikot McDonald's, terlebih dahulu kerajaan perlu wujudkan hubungan rasmi samada diplomatik mahupun perniagaan dengan mereka.

Sekali lagi disiarkan kenyataan penuh dari pihak McDonald's;


No comments: