Tuesday, March 10, 2015

MB JOHOR BERTERIMAKASIH KEPADA WEE KA SIONG"Maka sebenarnya, kita tidak memerlukan parti pembangkang kerana MCA boleh mewakili kaum Cina di negeri kita pada hari ini... "

Itulah kata-kata YAB Datuk Mohamed Khaled Nordin, Menteri Besar Johor dalam satu majlis bersama rakyat meraikan Tahun Baru Cina di Batu Pahat.

Datuk Wee Ka Siong selaku Timbalan Presiden MCA dan Ahli Parlimen Ayer Hitam, Johor telah mengutarakan beberapa masalah rakyat Johor dan di antaranya adalah isu kenaikan cukai harta daerah Yong Peng yang melambung tinggi sehingga 7500%. Datuk Wee juga sarankan agar semakan perlu dibuat terhadap penilaian harta yang tidak munasabah ini di mana nilai harta di kawasan luar bandar lebih tinggi daripada nilai harta di bandar.

Selain dari itu, Datuk Wee juga telah memohon jalan Air Hitam ke Gemas dibaikpulih kerana terlalu banyak jambatan dan pembahagi di tengah jalan persekutuan yang telah mengakibatkan banyak kemalangan jiwa.

Kesemua aduan rakyat yang dibawa Datuk Wee ini, telah mendapat perhatian MB Johor secara langsung dan YB MB sangat berterima kasih apabila dibawa ke pengetahuannya. Ini jelas menunjukkan pemimpin-pemimpin MCA di semua peringkat negeri Johor mempunyai hubungan baik dan peka dengan suara masyarakat Tionghua.

Inilah transformasi MCA yang dikatakan apabila masyarakat tionghua khususnya kembali semula kepada MCA. Peranan penting yang dimainkan setiap parti komponen BN terutama MCA, yang merealisasikan kerajaan negeri Johor terbentuk pada hari ini. YB MB juga diberi peluang untuk menilai dan melihat sendiri kekuatan masyarakat tionghua kepada MCA pada malam itu.

Menjawab permohonan Datuk Wee, YB MB sarankan kerajaan pusat perlu beri pertimbangan wajar walaupun Johor dikategorikan sebagai negeri yang sudah membangun dan maju. Dengan adanya di kalangan ahli parlimen Johor menduduki di dalam barisan kabinet kerajaan Malaysia, maka sepatutnya permohonan untuk menaik taraf jalanraya persekutuan Air Hitam ke Gemas mendapat perhatian yang baik.

YB MB bersedia beri perhatian serius kepada apa yang sedang berlaku di Majlis Daerah Yong Peng apabila cukai harta melambung tinggi dan beliau berharap agar isu ini dibawa ke Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri. Pada masa yang sama, YB MB meminta penduduk yang terjejas agar menyertai proses rayuan yang perlu dilalui di dalam melakukan penilaian semula cukai pintu dalam kawasan PBT.

Begitu juga dengan projek keretapi laju KL-Singpura yang bagi pandangan Datuk Wee akan memberi limpahan ekonomi kepada penduduk tempatan. Bagi kerajaan negeri Johor, tidak ada halangan jika laluan keretapi laju ini melalui mana-mana daerah asalkan penduduk tempatan bersetuju.

Inilah muafakat di antara setiap kaum dengan kaum yang lain yang akan menentukan negeri Johor kekal berjaya, maju dan cemerlang, sebuah negeri yang paling kuat dan kukuh ekonominya dan ini adalah tanggungjawab semua rakyat Johor tanpa kira bangsa.

Sebagai parti yang mewakili kaum Tionghua, MCAlah parti politik yang sentiasa mampu membawa suara rakyat kepada kerajaan negeri. MCA dan kerajaan negeri tidak perlu tunggu hanya waktu pilihanraya untuk selesaikan masalah rakyat. Inilah kerjasama di antara parti-parti komponen BN yang sentiasa berganding bahu bagi memastikan rakyat terbela dan suara mereka diberi perhatian dan diambil tindakan.

No comments: