Sunday, March 22, 2015

DESAKAN MCA BUAT DAP SEMAKIN TERJERAT


Rakyat Malaysia terkedu apabila di dalam PRU 13 lalu, hampir 95% pengundi bangsa cina menolak MCA sebaliknya memberi undi kepada DAP. Ada teori penolakan bangsa Cina ini mengatakan MCA tidak lagi relevan untuk perjuangkan nasib bangsa mereka dan ada pula dikaitkan dengan sabotaj ahli MCA . Semua ini membingungkan landskap politik tanahair. Tetapi apa sebenarnya?

Setelah hampir 2 tahun PRU13 berlalu, kini MCA telah membuktikan faktor utama pengundi Cina menolak MCA iaitu DAP telah manipulasi isu negara Islam dan hukum hudud di dalam siri kempen mereka.
 
MCA mendedahkan surat yang ditandatangani Guan Eng dan Hadi Awang pada 29 April 2013 iaitu enam hari sebelum PRU13 dan telah dimuatnaik di Facebook Hadi Awang pada hari yang sama. Kandungannya adalah;


Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang
April 29, 2013 ·
 
Kami pemimpin tertinggi dalam PAS dan DAP menegaskan bahawa kerjasama dalam Pakatan Rakyat berteraskan dasar bersama atau manifesto yang mengikut konsep Negara Berkebajikan PAS dan perjuangan adil untuk semua oleh DAP, PAS berhak memperjuangkan aqidah dan konsep Negara Islam secara sendiri. DAP juga berhak memperjuangkan Negara Berperlembagaan Parlimen yang tidak sehaluan dengan konsep Negara Islam.

Perbezaan diantara PAS dan DAP hanya setakat 5% sedangkan kami bersetuju 95% untuk menegakkan kebebasan, keadilan,kebenaran, intergriti dan
demokrasi untuk semua.

Oleh itu, Manifesto Pakatan Rakyat adalah berteraskan dasar bersama yang dipersetujui oleh ketiga-tiga parti yang tidak menindas atau tidak menolak hak mana-mana bangsa, agama ataupun jantina.

Marilah kita bersatu melawan kemungkaran dan amalan rasuah BN yang merupakan masalah terbesar dalam Negara yang berlarutan lebih 50 tahun.

Kami merayu rakyat Malaysia sokonglah Pakatan Rakyat pada 5hb Mei 2013.
---------------------------------------

Jika dibaca secara teliti, benarlah dakwaan MCA bahawa sememangnya DAP telah mengetahui dan bersetuju agar PAS meneruskan hasrat mereka untuk mewujudkan negara Islam yang melaksanakan hukum hudud. Jika tidak benar, mengapa Setiausaha Agung DAP bersetuju untuk tandatangan perjanjian di atas?

Malahan, perjanjian di atas telah dilakukan di Pulau Pinang dan telah disahkan oleh Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang ketika itu.

MALANGNYA, DAP tidak berani berhadapan pengundi-pengundi Cina dan terpaksa berbohong di pentas kempen mereka dan menafikan perjanjian ini pernah berlaku, malahan menuduh MCA mencipta isu tersebut.

Menyedari isu hukum hudud dan negara Islam adalah isu popular untuk meraih undi penyokong PAS yang bukan Islam terutama bangsa Cina, pada 7 Ogos 2012, Hadi Awang telah keluarkan kenyataan bahawa PAS tidak lagi pegang pada konsep negara Islam dan Negara berkebajikan adalah matlamat PAS. Ini disokong Kit Siang pada 17 Ogos 2012 yang beri jaminan kepada pengundi Cina untuk menyokong PAS dengan menegaskan negara Islam dan hukum hudud bukan dasar Pakatan Rakyat.

Kemudian pada 29 November 2012, Guan Eng pula cuba yakinkan pengundi Cina bahawa PAS telah beri jaminan yang hukum hudud tidak melibatkan masyarakat bukan Islam sehingga Anthony Loke yang ketika itu adalah Ketua DAPSY telah keluarkan slogan - kalau tak curi, tak rompak, tak perlu takut.

Seperkara lagi, MCA juga telah membuktikan DAP dan PAS cakap tidak serupa di pentas kempen apabila berjaya perdayakan pengundi mereka, PAS teruskan agenda melaksanakan enakmen hudud di Kelantan setelah mendapat kemenangan.

Walaupun kenyataan-kenyataan berdolak-dalik dari DAP dan PAS, bila kita teliti satu persatu, pemimpin-pemimpin tertinggi DAP dan PAS sebenarnya membenarkan perlaksanaan hukum hudud.

Jika DAP ingin menuding jari kepada MCA dan UMNO kerana enakmen hudud diluluskan di Kelantan, apakah Kit Siang tidak mengetahui bahawa sesuatu enakmen baru yang ingin diluluskan samada di Dewan Undangan Negeri atau Parlimen dengan 2/3 majoriti? Walaupun MCA cuba menghalang UMNO, namun kedudukan kerusi PAS dalam DUN Kelantan yang mempunyai 2/3 majoriti tidak akan memberi apa-apa kesan pun.

Persoalannya bukan peranan MCA untuk halang Ahli DUN Kelantan tetapi dokumen perjanjian di antara Guan Eng dan Hadi Awang yang gagal disembunyikan DAP. Sehingga hari ini pun, Kit Siang dan DAP gagal menjawab dan menerangkan perjanjian tersebut.

DAP tidak perlu menuduh MCA bermacam-macam untuk menutup penipuan mereka dan apabila jelas tiada kata sepakat di antara DAP, PAS dan PKR dalam Pakatan, tidak perlu heret seluruh parti-parti komponen Barisan Nasional di dalam masalah mereka kerana itu bukan masalah BN!

Apabila PAS berjaya teruskan agenda politik mereka di Kelantan, perlu kita tanya... SIAPA RAKAN KONGSI PAS DALAM PAKATAN RAKYAT?

No comments: