Thursday, March 05, 2015

LATARBELAKANG DAN KEBOLEHAN DR MASHITAH MEMBAWA PENGAJIAN PONDOK KE PERINGKAT DUNIA


Dengan pendidikannya, kebolehannya, latarbelakangnya serta pengalamannya, Datuk Dr Mashitah telah dilantik sebagai Pengarah Pusat Kajian Pondok (PKP) di Kolej Universiti Insaniah (KUIN) bermula 1 Mac. Perlantikan ini telah diumumkan Rektor KUIN, Prof Datuk Mohd Yusoff Kassim dan seterusnya pengumuman penubuhan PKP sebagai peneraju kajian dan penyelidikan mengenai institusi pondok di Nusantara.

Penubuhan PKP sebagai pusat khusus kajian pondok dilihat sebagai tepat pada masanya dan begitu juga perlantikan Dr Mashitah yang juga adalah Pengerusi Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia.

Di dalam memartabatkan institusi pengajian pondok, Dr Mashitah telah berajaya membawa pengajian pondok ke tahap yang lebih terbuka dan dinamik di mana di antara usahanya seperti kerjasama dengan beberapa institusi pengajian tinggi tempatan untuk memberi peluang kepada lulusan dan guru pondok meneruskan pengajian mereka ke peringkat yang lebih tinggi dan seterusnya mereka diberi peluang-peluang setanding lulusan universiti tempatan.

Blog ini pernah menulis bagaimana seorang murid pengajian pondok dari Selatan Thailand, Dr Surin, mampu melanjutkan pengajian hingga ke Harvard dan beliau juga adalah bekas Menteri Luar Thailand dan Setiausaha Agung Sekretariat Asean.
 
Dr Mashitah juga telah berjaya membawa institusi pondok ke perhatian dan keyakinan kerajaan dan pada Bajet 2015 lalu, peruntukan telah diumumkan. Disamping dilantik sebagai pemantau dana, Kementerian Pendidikan pula adalah platform untuk YPPM memberi input dibuat kajian seperti statistik sekolah pondok di peringkat negeri, berapa ramai guru terlatih dan modul pembelajaran akan dikaji dan dipantau. Satu klasifikasi sekolah-sekolah pondok ini akan dicadang oleh YPPM agar bantuan dapat disalurkan terus kepada sekolah-sekolah yang layak menerimanya.

Kini, dengan pelantikan Dr Mashitah sebagai Pengarah PKP di KUIN, tanggungjawab kajian institusi pondok dilebarkan ke Nusantara serta negara-negara Asia, Timur Tengah, Afrika dan Eropah. 

Misi KPK untuk menjalankan kajian meluas yang meliputi di dalam dan luar negara ini, pasti memerlukan seseorang seperti Datuk Dr Mashitah, yang mempunyai latarbelakang, ilmu dan kebolehan. 

Disamping menjalankan kajian, penyelidikan dan penerbitan, PKP juga akan menganjurkan seminar, persidangan dan bengkel. 

Oleh itu, pelantikan Datuk Dr Mashitah ini bukan sekadar satu pengiktirafan kepadanya, malahan YPPM terus mengorak langkah dalam usaha memaju dan membangunkan institusi pondok di negara ini.

No comments: