Sunday, February 14, 2016

CADANGAN DATUK WEE KA SIONG SUPAYA HALALKAN 'PATI' TERLEBIH DAHULU MENDAPAT PUJIAN


Topik hangat yang sedang dibicara di antara rakyat adalah pengumuman Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Dalam Negeri, Datuk Zahid Hamidi mengenai pengambilan 1.5 juta pekerja Bangladesh untuk tempoh 5 tahun akan datang. Rata-rata ramai yang menyentuh kebimbangan mereka berkisar peluang pekerjaan yang bakal dirampas dari belia tempatan.

Namun, bagi Datuk Wee Ka Siong yang berportfolio Industri Kecil dan Sederhana (IKS) di Jabatan Perdana Menteri, isu pekerja asing berkait rapat dan beliau melihat isu pengambilan pekerja dari Bangladesh ini pada skop yang lebih luas.

Datuk Wee bimbang dengan kenaikan levi pekerja asing yang sangat tinggi sehingga 300 peratus. Kebimbangan ini telah dibawa ke perbincangan mesyuarat post-Kabinet. Selain dari Datuk Wee, menteri-menteri lain juga telah menyuarakan kebimbangan mereka di mana implikasi ke atas kenaikan levi yang sangat tinggi bakal menyumbang kepada inflasi. Di antara menteri yang berkongsi kebimbangan ini adalah Paul Low dan Mah Siew Keong.

Di antara lain yang telah disuarakan Datuk Wee adalah berkemungkinan majikan akan memilih untuk mengambil pekerja PATI ataupun pendatang haram sebagai alternatif dan akhirnya perlaksanaan ini akan membebankan kerajaan sendiri.

Seperkara lagi, Datuk Wee juga telah mencadangkan agar kerajaan menimbangkan untuk menghalalkan proses pendatang-pendatang haram di dalam Malaysia dahulu sebelum mengambil 1.5 juta pekerja dari Bangladesh. Di antara proses yang boleh dilaksanakan adalah menyediakan dokumentasi yang betul untuk mereka. Setelah proses ini terlaksana, barulah kerajaan melakukan proses seterusnya untuk menerima pekerja Bangladesh ini.
Cadangan Datuk Wee telah mendapat pujian dari pelbagai pihak.
  
Ia sebenarnya akan dapat memberi gambaran jumlah sebenar pendatang tanpa izin yang membanjiri di negara ini dan sekali gus menyediakan perspektif yang lebih baik mengenai keperluan tenaga kerja sebelum Kerajaan memulakan  proses mengimport 1.5 juta warga Bangladesh.

Satu kajian menyeluruh juga perlu diadakan mengenai keperluan sebenar tenaga kerja dalam pelbagai sektor dalam menentukan kesesuaian keperluan sebelum negara berhadapan dengan lambakan pekerja asing. Faktor ekosistem juga perlu diberi perhatian seperti perumahan, makanan, kebersihan, perubatan dan faktor-faktor lain yang berkaitan kerana jumlah yang diumumkan adalah sangat besar dan pasti memberi kesan kepada negara.

Bagi Datuk Wee, kedua-dua pihak di antara pekerja dan majikan perlu diberi perhatian dan perlu ada jalan penyelesaiannya. Oleh itu, segala cadangan yang telah dikemukan ketika mesyuarat post-kabinet telah mendapat perhatian Perdana Menteri dan menteri berkenaan telah diarahkan untuk membuat pertemuan dengan dewan-dewan perniagaan pada kadar segera untuk mendapat maklumbalas dari mereka.

No comments: