Tuesday, August 25, 2015

ORANG KAYA USA DAN CHINA HILANG BERBILION DALAM MASA SEMINGGU

Menurut Bloomberg, 400 individu terkaya didunia mengalami kerugian mendadak hanya dalam masa seminggu dengan nilai terkumpul keseluruhannya mencecah USD $182 billion (RM 774 billion). Daripada jumlah itu, sebanyak USD $76 billion (RM 323 billion) dilaporkan “lesap” pada hari Jumaat lalu, jumlah tertinggi yang dicatatkan dalam masa sehari.

Siapa mereka? Selanjutnya... di PRU14

Berapa bilion Mark Zuckerberg hilang?

Mungkin ramai tidak percaya apabila Perdana Menteri mengatakan kejatuhan nilai Ringgit adalah kerana;

(i) tindakan kerajaan China menurunkan mata wang Yuan sekaligus menyebabkan kejatuhan mata wang negara ASEAN yang lain;

(ii) penurunan harga komoditi seperti minyak, minyak sawit dan getah secara mendadak juga telah menyebabkan kejatuhan Ringgit, lebih-lebih lagi kerana Malaysia adalah pengeluar komoditi-komoditi tersebut’

(iii) jangkaan bahawa Amerika Syarikat akan menaikkan kadar faedah membuatkan ramai pelabur di serata dunia memindahkan dana mereka ke dalam mata wang Amerika;

(iv) adanya mainan dan spekulasi politik yang keterlaluan menyebabkan sentimen yang tidak menentu terhadap pentadbiran negara.  

Mungkin ada juga tidak percaya, bila PM katakan asas ekonomi negara adalah kukuh. Tetapi kenapa BNM beri laporan bahawa pertumbuhan ekonomi tetap berada pada landasan yang stabil dengan mencatatkan kadar pertumbuhan sebanyak 4.9% pada suku kedua 2015?

Kenapa banyak badan antarabangsa yang dihormati, individu dan institusi telah mengesahkan kepercayaan mereka terhadap kejayaan Malaysia dan telah memberi penghormatan kepada negara dengan penarafan yang sangat tinggi?

Mereka yang di luar nampak dan iktiraf kejayaan usaha Perdana Menteri dan jangan pula kita di dalam negara yang cuba merosakkanya pula.

No comments: