Thursday, January 22, 2015

SERANG MASHITAH DAN CABAR KHALID UNTUK GUAN ENG KELIRUKAN RAKYAT

Setiausaha DAP perlu beri kenyataan dalam apa jua isu walaupun ia akan mengelirukan. Dalam kenyataan medianya pada 13 Januari 2015, menyerang Datuk Dr Mashitah dengan isu orang China di Kedah telah membakar Al-Quran dan mencabar Tan Sri Khalid - Ketua Polis Negara sebagai mengambil tindakan yang double standard kemudian dikaitkan pula dengan BN.

Semua itu hendak disamakan dengan tindakan polis menahan peguam hak asasi, Eric Paulsen yang telah mengaitkan khutbah Jumaat dengan keganasan.

Alasan Guan Eng kesemua itu untuk usaha mengekalkan keharmonian masyarakat berbilang kaum di Malaysia.

Setiausaha DAP ini dengan jelas hanya memutarbelit kejadian sebenar dan di dalam kenyataannya pun hanya disebut secara 'general'.

Telah berkali-kali dijelaskan, isu membakar al quran di Kedah yang disampaikan oleh Dr Mashitah ketika Perhimpunan Wanita UMNO, November lalu adalah berita yang disampaikan kepada beliau oleh Ketua Wanita Bahagian Kuala Kedah. Itu saja! Lagipun, Dr Mashitah telah bekerjasama dengan polis untuk memberi keterangan.

Jika Guan Eng katakan ini boleh menggugat keharmonian masyarakat Cina di Kedah, apakah ada di antara ucapan Dr Mashitah yang menyuruh perwakilan untuk memberontak dan huru harakan kaum China di Kedah?

Setelah Dr Mashitah dipanggil pihak polis untuk beri keterangan, ini bermakna polis akan menyiasat dan apakah Guan Eng sekali lagi ingin campurtangan dalam siasatan polis?

Beza isu Eric Paulsen dan Dr Mashitah ialah, ucapan bahas Dr Mashitah adalah di dalam sebuah perhimpunan parti politik tetapi Paulsen membuat sendiri kenyataannya di laman media sosial. Walaupun dimuatnaik di Youtube oleh pihak ketiga ucapan Dr Mashitah, ia bukan milik beliau dan beza dengan kenyataan Paulsen di akaun twitter miliknya sendiri.

Ini telah dijelaskan oleh Tan Sri Khalid di dalam twitternya;Guan Eng tidak perlu melalut dengan mengaitkan tindakan polis dengan salah guna kuasa di pihak BN. Jika dilihat perkara yang lalu, pihak polis juga pernah menahan beberapa pemimpin UMNO yang membuat kenyataan berbau perkauman.

Paulsen ditahan untuk memberi keterangan dan bukan ditahan sebagai penjenayah dan di situ Guan Eng jelas cuba kelirukan rakyat.

Mengaitkan penahan Paulsen dengan sikap double-standard polis terhadap isu Dr Mahsitah adalah tidak masuk akal dan ia bukan sahaja bertujuan mengelirukan rakyat tetapi menghasut rakyat agar menunjukkan BN sebagai kerajaan pusat telah campurtangan dalam urusan polis.

Isu Dr Mashitah yang sangat jelas masih lagi digunakan Guan Eng untuk membela pelampau seperti Paulsen. Maka kita tanya, apa beza di antara Guan Eng dan Paulsen di dalam menyampaikan hasrat untuk menghasut dan menghuru-harakan rakyat berbilang bangsa di Malaysia?


No comments: