Wednesday, January 21, 2015

WEE KA SIONG : MANGSA BANJIR SME TIDAK DIPINGGIRKAN

 
Pengusaha-pengusaha SME di Pantai Timur yang menghadapi bencana banjir baru-baru tidak dipinggirkan. Itulah di antara intipati perutusan khas Perdana Menteri di dalam mengumumkan langkah-langkah mengatasi kedudukan ekonomi semasa dan kewangan negara semalam.

Pengumuman ini telah disambut baik oleh YB Datuk Wee Ka Siong, Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan prihatin kerajaan terhadap mangsa banjir di Pantai Timur merangkumi pengusaha-pengusaha SME juga.

Di antara langkah-langkah yang diumumkan adalah penubuhan Special Relief Facility bertujuan mengurangkan beban pengusaha-pengusaha SME di Pantai Timur agar kesinambungan pendapatan perniagaan mereka dapat diteruskan dengan kadar segera. Sekaligus, sumbangan pendapatan negara dari SME tidak terjejas di dalam keadaan negara sedang berhadapan dengan cabaran kedudukan ekonomi dunia yang tidak menentu.

Berikut adalah kenyataan media YB Datuk Ir. Dr. Wee Ka Siong merangkap Menteri di Jabatan Perdana Menteri;

20hb, Januari 2015, Putrajaya-

Saya menyambut baik pengumuman oleh Perdana Menteri berkenaan perkembangan semasa dan kewangan negara pagi tadi.

Di antara penyelarasan penting yang diambil oleh pihak kerajaan berikutan perkembangan semasa global dan dalam negeri baru-baru ini ialah penubuhan Special Relief Facility untuk menyediakan pembiayaan pinjaman SME pada kadar 2.25 peratus serta penangguhan tempoh bayaran balik sehingga 6 bulan kepada pengusaha SME yang dijejaskan oleh banjir baru baru ini.

Saya menyambut baik pengumuman tersebut dan ia merupakan langkah penting untuk membantu SME yang mengalami kerugian teruk dalam musibah banjir yang melanda beberapa negeri di negara ini, khususnya di Pantai Timur.

Pengumuman Perdana Menteri yang memberi jaminan bahawa projek-projek mega, seperti MRT jajaran kedua, LRT dan High Speed Rail KL-Singapura, Rapid di Pengerang akan tetap diteruskan turut menunjukkan bahawa keadaan ekonomi negara masih stabil dan utuh serta tidak dalam krisis.

Pengumuman ini turut membuktikan desas desus yang mengatakan bahawa industri pembinaan negara akan terbantut adalah dakwaan tidak berasas.

Sebaliknya, dengan adanya projek membaikpulih dan pembinaan semula infrastruktur asas yang musnah dalam banjir serta projek-projek mega tersebut akan dapat merangsang ratusan industri berkaitan (supporting industries), di mana kebanyakan adalah SME.

Pada masa kini, SME menyumbang sebanyak 34 peratus kepada KDNK Negara, dan sasaran kerajaan ialah sumbangan SME kepada KDNK dapat dipertingkatkan kepada 41 peratus menjelang tahun 2020.

Saya yakin strategi-strategi yang diumumkan oleh Perdana Menteri dalam perutusan beliau pagi tadi dapat merangsang pertumbuhan positif SME secara keseluruhannya.

Saya turut menyambut baik pengumuman Perdana Menteri untuk merasionalisasi dan mengurangkan  perbelanjaan kerajaan. Ini mempamerkan kesungguhan kerajaan dalam mengurangkan beban kewangan negara. Ini merupakan titik permulaan yang baik dan  semoga dapat memupuk budaya
berbelanja secara berhemah dalam sektor awam.

No comments: