Tuesday, January 27, 2015

MCA MULA MENCARI CALON PRU 14 DEMI MEREALISASI TRANSFORMASI PARTI


Ketika di dalam ucapan Presiden MCA YB Dato Sri Liow Tiong Lai dalam Program “Teguh Bersama” pada 3 Mei 2014 lalu, ini janjinya;
"MCA telah mengalami kekalahan teruk dalam Pilihanraya Umum pada tahun 2008 dan 2013. Oleh itu, pucuk pimpinan baru parti telah memutuskan untuk melaksanakan transformasi dalam MCA."

Bagi merealisasikan rancangan transformasi parti, salah satu langkah yang telah diambil MCA adalah persediaan PRU 14 dengan pemilihan calun-calunnya. Presidennya sendiri mengumumkan bakat-bakat kepimpinan baru sedang dicari dan diteliti di mana masyarakat tempatan diberi peluang memberi pandangan tentang calon-calon MCA nanti.

MCA juga akan memastikan calon-calon mereka termasuk di dalam kriteria calon yang berkualiti, mempunyai komitmen dan kebolehan untuk berkhidmat kepada rakyat.

Malahan, satu jawatankuasa PRU 14 di peringkat kebangsaan dan bahagian telah ditubuhkan untuk melihat bagaimana MCA boleh mengatasi cabaran yang bakal muncul.

Kita semua ketahui pada PRU 13, majoriti pengundi Cina telah beralih arah kepada DAP dan di antara faktor-faktornya adalah calon yang bertanding. Jika kita lihat DAP telah mengemukakan ramai calon muda dan baru yang berprofil pendidikan yang tinggi. DAP juga telah meletakkan lebih ramai calon wanita muda.

Dahulu, mungkin ramai berpandangan wanita tidak mungkin mampu berkhidmat dengan berkesan sebagai seorang wakil rakyat tetapi pada hari ini hampir kesemua calon wanita yang diletakkan bertanding telah mendapat keyakinan pengundi. Oleh itu, tiba masanya MCA juga perlu memikirkan untuk meletak lebih ramai calon wanita nanti.

Di dalam ucapan Presiden MCA ketika program "Teguh Bersama", beliau telah menggariskan 11 teras utama dalam kerangka program transformasi termasuk di antaranya ialah kaedah pemilihan calon; penubuhan pejabat pilihan raya parti tetap; pembaharuan latihan kader; mekanisme latihan menghadapi pilihan raya serta merangka strategi mendekati golongan belia serta wanita dalam persiapan PRU 14 nanti.

Nampaknya, dengan barisan kepimpinan MCA yang diketuai Datuk Sri Liow Tiong Lai ini serta transformasi parti, seperti satu nafas baru kepada pengundi Cina untuk kembali meyakini MCA semula.

MCA tidak perlu ikut rentak politik benci yang diserapkan DAP dan pengundi Cina tidak perlu terpengaruh dengan hasutan DAP yang terus-terus menggunakan politik rasis.

Dengan pendekatan inklusif dan menghormati parti komponen lain dalam Barisan Nasional, pengundi Cina tidak perlu ragu dengan perkongsian kuasa yang ingin dihapuskan DAP kerana formula inilah yang telah membawa negara ke peringkat lebih maju dan berdaya saing di persada antarabangsa.

Tiba masanya, samada Melayu, Cina dan India tidak lagi berpolitik berpaksikan perkauman tetapi lebih menilai calon parti yang benar-benar mampu berkhidmat dan bukan sekadar menjual modal dan memberi harapan kosong kepada mereka.

Perpaduan di dalam MCA yang telah berjaya diusahakan barisan kepimpinan Datuk Sri Liow Tiong Lai juga adalah antara faktor pengundi Cina perlu kembali memberi kepercayaan mereka.

No comments: