Wednesday, January 14, 2015

HANYA PELAMPAU SEPERTI ERIC PAULSEN MAMPU CETUSKAN TRAGEDI CHARLIE HEBDO

Betapa kita dikelirukan sehingga apabila menghina pemimpin sesuatu agama dan amalannya, ia dianggap sebagai  hak untuk kebebasan bersuara dan memberi pandangan. Keganasan sehingga menghalalkan pertumpahan darah di atas nama agama atau jihad pula dianggap satu kewajipan dan tanggungjawab.

Kejadian yang baru berlaku di Paris ke atas kakitangan Charlie Hebdo yang terkenal dengan penerbitan majalah kontrovesinya, di dalam kenyataan Perdana Menteri mengenai kejadian ini, beliau tegas dengan pendiriannya bahawa walaupun Malaysia adalah sebuah negara Islam, segala bentuk keganasan adalah ditegah dan perlu mengatasi ekstrimisme dengan pendekatan kesederhanaan.

Malangnya, penghinaan yang dilakukan Charlie Hebdo terhadap Nabi Muhammad s.a.w dianggap hanya sebagai hak kebebasan mereka untuk berkarya dan hak mereka perlu dipertahankan.

Di ketika hampir kesemua pemimpin dunia cuba bersatu memerangai keganasan, ada pula suara sumbang dari peguam hak asasi di tanahair kita, Eric Paulsen yang cuba menghasut di dalam kenyataan twitternya pula;


Apakah tidak jelas yang Eric Paulsen sedang mencurahkan minyak di dalam api kebencian dengan menuduh Jakim menggalakkan keganasan di dalam setiap khutbah Jumaat sedangkan khutbah Jumaat adalah salah satu rukun dalam solat Jumaat sebagai peringatan kepada umat islam yang mengandungi rahsia al quran dan hadis.

Tuduhan Eric Paulsen seolah-olah Islam menggalakkan keganasan dan ada pula di antara mereka ini menyeru agar kenyataan Eric Paulsen perlu dipertahankan atas dasar hak bersuara dan ia hanyalah satu kritikan terhadap Jakim.

Tanpa disedari, secara langsung kenyataan twitter Eric Paulsen itu telah membawa kepada perdebatan terbuka dengan penuh prejudis terhadap Islam dan Jakim. Prejudisnya perdebatan ini kerana ramai yang tidak mengetahui apa sebenarnya itu khutbah Jumaat dan kekeliruan menyamakan di antara seruan ammar maaruf nahi munkar dengan keganasan.

Inilah pelbagai bentuk serangan dan ancaman terhadap Islam serta umatnya yang pernah diketengahkan Datuk Dr Mashitah di dalam ucapan perbahasannya di #PAU2014 yang lalu.
 
Ini pula petikan Dr Mashitah di dalam akhbar Sinar Harian bertajuk  "Keganasan Bukan Jalan Ke Syurga" yang menurut beliau kumpulan ekstrimis fanatik ini:

Terbentuk dalam minda mereka satu persepsi atau pemikiran bahawa jalan terbaik masuk syurga ialah berjihad. Kekeliruan dan kurang kefahaman ini berpunca daripada salah tafsiran, yang kemudiannya boleh mencetus masalah berkaitan kestabilan dan keselamatan. Ada orang Islam yang bertindak ganas, menjadi jihadis atau pengebom berani mati, memerangi dan membunuh saudara seagama atas nama Islam, atau kerana ingin mati syahid untuk masuk syurga.
Tapi hakikatnya kena faham betul-betul. Jihad kalau dipupuk dengan cara yang betul akan menjadikan seseorang itu serius dan bersungguh-sungguh melaksanakan tuntutan Islam dalam segala aspek kehidupan. Tapi jika diselewengkan maknanya, ia boleh menjadi ancaman dan menyemarakkan lagi Islamophobia dalam kalangan Barat dan hanya akan meng’iya’kan label terroris pada umat Islam.

Sebenarnya, perpecahan yang berlaku bukanlah antara Timur dan Barat, antara dunia maju dan membangun atau antara umat Islam, Kristian dan Yahudi, tetapi antara golongan sederhana dan pelampau daripada semua agama dan bangsa.

Selama bertahun-tahun sejak kemerdekaan, rakyat Malaysia menghormati kebebasan untuk mengamalkan agama walaupun Islam adalah agama persekutuan. Tetapi untuk memecahbelakan di kalangan pelbagai bangsa dan agama samada melalui satiranya, hasil seninya atau pun kenyataannya, ini adalah satu tindakan menghasut.

Islam tidak pernah menggalakkan ekstremisme dan begitu juga agama-agama lain. Tan Sri Muhyiddin pula berpendapat sedemikian;
Jadi kalau ada tanggapan begitu tak boleh kita biarkan. Saya setuju sangat seruan banyak pihak supaya pihak berkuasa yang bertanggungjawab mengambil tindakan tegas, menyiasat berdasar fakta yang telah diungkapkan oleh beliau dan tindakan sewajarnya mesti diambil pasal bagi saya mungkin ramai yang bukan Islam yang tak faham apa Islam itu sebenarnya sehinggakan perkara yang biasa dianggap ekstrim.

Ada juga terdapat tulisan-tulisan sumbang di portal pro pembangkang yang kononnya risau akan berlaku kejadian seperti di Charlie Hebdo. 

Tetapi sebagai rakyat Malaysia yang mencintai keamanan dan kedamaian dengan menghormati antara satu sama lain, tidak ada sebab mengapa tragedi pembunuhan Charlie Hebdo perlu berlaku.

Hanya fikiran seorang pelampau seperti Eric Paulsen saja yang mampu mencetuskan sebarang kemungkinan.No comments: