Monday, January 29, 2018

BN BERSIAP-SEDIA MENANGKIS SETIAP BERITA PALSU


Sudah tiba masanya satu penguatkuasaan dilaksanakan ke atas penyebaran berita-berita palsu di media sosial. Kerajaan perlu bertindak tegas mengekang berita-berita tidak benar mengenai sistem demokrasi dan juga ekonomi negara di mana rakyat akhirnya menjadi mangsa. Ada yang merasakan mereka bebas buat apa saja tanpa memikirkan kesan yang bakal diberikan.

Malangnya, berita-berita palsu ini amat digemari untuk dijadikan sebagai propaganda politik oleh blok pembangkang terutamanya Pakatan Harapan untuk merampas kuasa. Tujuan mereka jelas, mereka inginkan rakyat percaya kepada berita-berita yang tidak benar yang mereka sendiri reka. Ia tidak terhenti di situ, berita-berita palsu ini juga digunakan untuk menakutkan pelabur asing yang kononnya mendakwa negara berada di ambang bankrap dengan hutang negara yang melambung.

Gejala ini bukan saja melanda negara kita tetapi telah menjadi satu ancaman kepada dunia. Oleh itu, beberapa negara seperti Britian, Singapura dan Perancis sedang bercadang untuk menggubal undang-undang bagi mengekang penyebaran berita-berita palsu. Bagaimana pula dengan negara kita? Apabila kerajaan bertindak mengekang sebaran berita palsu, ini bukan bererti internet akan dikawal tetapi kebebasan itu mestilah ada dengan unsur kebertanggungjawaban.

Di Britain, Perdana Menteri Theresa May mahu menubuhkan sebuah unit baharu bagi meningkatkan usaha menangani penyebaran berita palsu dan menghalang kempen penyaluran maklumat tidak betul oleh negara lain. Sebelum ini, Presiden Perancis, Emmanuel Macron pernah bercadang memperkenalkan satu undang-undang baharu yang mengharamkan berita palsu di internet ketika kempen pilihan raya negara itu berlangsung.

Bagi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pula, kerajaan juga akan ambil langkah yang sama memandangkan ia perlu apabila ramai rakyat yang mudah terpengaruh sehingga membenci kerajaan. Ada sesetengah rakyat yang sanggup bertindak di luar batasan seperti merusuh apabila terpengaruh dengan berita palsu. 

Berita-berita palsu ini akan menjadi-jadi ketika menjelang pilihanraya dan ini mampu menjejaskan keharmonian pilihan raya umum seperti yang berlaku sebelum ini. Seperti yang dilakukan pada PRU13 lalu dan juga pilihanraya-pilihanraya sebelumnya, sebaran berita palsu ke atas BN dilakukan di saat-saat akhir.

Pihak yang tidak bertanggungjawab ini terutamanya di kalangan parti-parti lawan sedar yang tiada masa untuk pihak BN memperbetulkan fitnah dan akan mampu memberi kelebihan kepada mereka. Mereka akan cuba mempengaruhi rakyat dengan berita tak betul di mana BN sentiasa menjadi mangsa dan fitnah yang pernah mereka reka kononnya membawa 40,000 pengundi warga Bangladesh dan pada hari pengundian kononnya terjadi bekalan elektrik terputus walaupun di siang hari, telah disebarkan tanpa rasa bertanggungjawab sedikit pun.

Justeru, bagi pihak BN pula, satu prosedur operasi standard (SOP) yang menetapkan tempoh maksimum tempuh empat jam bagi menjawab setiap penularan berita palsu terutama bagi menangkis fitnah yang dilemparkan pembangkang. Walaupun ia bukan satu kerja yang mudah, tetapi BN akan sedaya upaya membuat pembetulan agar rakyat mendapat maklumat yang sahih dan jelas.

Untuk persediaan, 300 Ketua Penerangan BN akan mengambil bahagian dalam konvensyen selama dua hari di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur yang bertujuan memberi maklumat tepat berkaitan beberapa isu seperti Felda, 1Malaysia Development Berhad (1MDB), ekonomi dan keselamatan. Pada masa yang sama, penguatkuasaan undang-undang terhadap penyebaran berita palsu melalui pelbagai platform media sosial juga perlu diperketatkan.

No comments: