Tuesday, July 11, 2017

DAP GAGAL PATUH PERLEMBAGAAN, SILA SALAHKAN DIRI SENDIRIKeputusan RoS tidak membatalkan pendaftaran DAP sangat menghampakan mereka kerana itulah yang dikempen Kit Siang dan DAP selama ini. Alasan dalam ceramah mereka mudah untuk meraih simpati justeru boleh menghasut rakyat untuk terus membenci kerajaan Barisan Nasional. Mereka juga dengan mudah akan menuduh PM Najib mengguna taktik jahat menghalang DAP bertanding pada pilihanraya akan datang.

Sepertimana arahan DS Zahid Hamidi Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Dalam Negeri, apa pun keputusan RoS perlu profesional dan tidak menyalahi perlembagaan DAP. Maka RoS tidak membatalkan pendaftaran DAP tetapi berbalik kepada apa yang mereka sendiri telah gagal mematuhi perlembagaan parti.

Pemilihan semula CEC pada 2013 juga didapati tidak dilakukan mengikut perlembagaan parti dan sepatutnya DAP mengadakan pemilihan CECnya pada tahun 2016 memandangkan tempoh penggal telah tamat. Ini bermakna tempoh layak Guan Eng sebagai Setiausaha Agong juga sepatutnya tamat. Namun, DAP menangguhkan pemilihan CEC parti selama lebih 18 bulan.

Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa RoS telah pun beri peluang kepada DAP untuk tempoh 3 tahun lagi dan Guan Eng terus menjadi Setiausaha Agong dari 2013. Tempoh ini adalah untuk Guan Eng perbetulkan kesilapan pemilihan CEC yang telah silap untuk kali kedua. Namun ianya dianggap oleh DAP sbg nasihat sahaja.

Baru sekarang ROS umumkan secara umum. Sememmangnya benar yang pemakluman itu dilakukan kerana PRU14 akan hampir tetapi RoS tidak melakukannya untuk bermain politik sebagaimana yang selalu didakwa Kit Siang dan DAP. Ia adalah untuk kebaikan DAP dan calon-calon mereka.

Untuk pengetahuan, setiap calon yang akan bertanding mewakili parti politik perlu mendapat watikah kelulusan dari partinya dan watikah ini akan dikeluarkan oleh Setiausaha Agong. Apabila CEC DAP tidak diiktiraf RoS kerana melanggar perlembagaan partinya sendiri, apakah Guan Eng sah untuk memegang jawatan Setiausaha Agong untuk keluarkan watikah dan apakah calon-calon DAP boleh bertanding dengan logo roket?

RoS sememangnya bertindak profesional kerana memberi peringatan kepada DAP dan sekali gus cuba selamatkan calon-calon DAP daripada dibatalkan kemenangan mereka nanti. Cuma sekarang Guan Eng dan CEC lama yang enggan mengikut arahan RoS untuk mengadakan pemilihan CEC yang baru. Apakah Guan Eng dan Kit Siang sedang tergugat jika diadakan pemilihan CEC dalam masa terdekat?

Seharusnya ahli-ahli DAP mendesak Guan Eng untuk diadakan pemilihan CEC setelah ditangguh selama 18 bulan demi selamatkan calon-calon mereka.  Jangan dibenarkan Guan Eng dan kuncu-kuncunya terus-terusan bermain politik dan salahkan RoS dan juga parti pemerintah Barisan Nasional. Sedangkan RoS tidak membatalkan pun pendaftaran DAP.

Jika Guan Eng dan Kit Siang ada keyakinan yang mereka masih kuat berpengaruh dan diperlukan di dalam DAP, tidaka ada apa sebab mereka perlu beri alasan untuk tidak mengikut arahan RoS melainkan jika mereka sebenarnya ingin DAP hancur nanti. Jika ia berlaku, Guan Eng perlu bertanggungjawab dan dipersalahkan kerana sengaja melanggar perlembagaan parti DAP untuk kepentingan peribadinya.

Fahamkan kenyataan rasmi RoS ini;
07 JULAI 2017
PUTRAJAYA

Saya merujuk kepada kenyataan-kenyataan yang diberikan oleh beberapa orang pemimpin DAP mengenai status pemilihan semula Jawatankuasa Tertinggi Pusat (CEC) DAP yang telah diadakan pada 29 September 2013 dan juga kenyataan yang telah diberikan oleh YAB Timbalan Perdana Menteri, merangkap Menteri Dalam Negeri pada 3 Julai 2017, yang menyebut bahawa beliau akan mengadakan pertemuan dengan Pendaftar Pertubuhan berhubung dengan isu yang dibangkitkan tersebut.

Dalam hal ini, saya telah mengadakan perjumpaan dan perbincangan dengan YAB Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Dalam Negeri dan beliau telah menyarankan supaya apa juga tindakan yang diambil oleh pihak Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (JPPM), hendaklah berlandaskan kepada Akta Pertubuhan 1966 dan perlembagaan Parti DAP itu sendiri.

Ingin ditegaskan di sini bahawa pihak JPPM menganggap bahawa Parti DAP sebagai sebuah parti yang sah di sisi undang-undang dan setakat ini pihak JPPM tidak berniat sama sekali untuk membatalkan Parti DAP. Bersabit dengan aduan-aduan yang dibuat oleh ahli-ahli DAP sendiri yang tidak berpuas hati dengan kepincangan terhadap proses-proses pemilihan semula CEC DAP yang dijalankan pada 29 September 2013, pihak JPPM berpendirian bahawa pelantikan anggota CEC serta pemegang jawatan utama melalui pemilihan semula ini, adalah tidak sah dari segi undang-undang. Pemilihan semula yang diadakan tersebut sepatutnya berdasarkan kepada senarai nama perwakilan yang berhak hadir dan mengundi pada pemilihan CEC DAP bertarikh 15hb Disember 2012 iaitu yang melibatkan seramai 2576 perwakilan dari 865 buah cawangan.

Justeru, JPPM mengambil pendirian supaya pihak Parti DAP perlu mengadakan sekali lagi pemilihan semula CEC yang baharu yang sah dan telus bagi membolehkan para perwakilan memilih 20 orang anggota CEC yang sah dan diiktiraf. Hanya anggota CEC yang sah dan diiktiraf sahaja boleh melantik pemegang jawatan utama yang sah dan diiktiraf mengikut Akta Pertubuhan 1966 dan Perlembagaan Parti DAP. Ini amat penting di sisi undang-undang memandangkan pelantikan bagi jawatan utama parti mempunyai peranan yang penting sebagai wakil parti yang mempunyai autoriti untuk menandatangani watikah pelantikan calon untuk mewakili parti dalam pilihanraya yang diiktiraf oleh Suruhanjaya Pilihanraya.

Sehubungan dengan itu, JPPM ingin menegaskan bahawa arahan akan dikeluarkan kepada pihak DAP supaya mengadakan pemilihan semula CEC yang
baharu untuk memilih 20 orang anggota yang sah, berpandukan kepada Akta Pertubuhan 1966 dan Perlembagaan Parti DAP untuk membolehkan pemilihan ini diiktiraf oleh JPPM.

#TAMAT#

Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (JPPM)
Kementerian Dalam Negeri
7 Julai 2017

No comments: