Monday, July 31, 2017

WAN AZIZAH TENTUKAN MASA DEPAN POLITIK DR MAHATHIR?


Apabila Wan Azizah akur dengan kehendak aktivis reformis untuk menubuhkan suruhanjaya menyiasat tuduhan ke atas Dr Mahathir seandainya PH menang, apa maksudnya? Sedangkan pada masa yang sama, kedua-dua mereka telah bersekongkol dalam satu pakatan pembangkang.

Pelbagai andaian yang boleh kita buat memandangkan kenyataan Wan Azizah ini dibuat hanya setelah beberapa otai reformis menyatakan kekecawaan mereka terhadap Wan Azizah yang sanggup bersama-sama Dr Mahathir.

Sedangkan Dr Mahathir adalah orang yang bertanggungjawab penjarakan Anwar dan pecatnya dari UMNO dan jawatannya sebagai Timbalan PM.

Lebih mengecewakan otai reformis ini, seolah-olah Wan Azizah telah mudah untuk mengenepikan perjuangan mereka selama ini yang telah bersusah-payah membela Anwar untuk sekian lama.

Walau apa pun drama yang ingin diketengahkan Wan Azizah, seperti pendapat Tan Sri Annuar Musa, Ketua Penerangan UMNO, PKR tetap mengambil sikap berwaspada terhadap tindak tanduk Dr Mahathir dan diumpamakan seperti pelanduk mungkin lupa jerat tapi jerat tidak pernah lupa pada pelanduk di mana PKR adalah jeratnya dan Dr Mahathir adalah pelanduk yang dinanti-nantikan sebagai mangsanya.

TSAM juga yakin, yang amaran Wan Azizah datangnya dari Anwar. Itu tidak mustahil kerana setiap perbuatan dan percakapan Wan Azizah adalah di atas kehendak dan keizinan suaminya yang kini berada di Penjara Sungai Buloh.

Jika kita masih ingat, di awal penglibatan Dr Mahathir dengan blok pembangkang dalam kempen 'Save Malaysia', Anwar sehingga mengutus surat dari Penjara Sungai Buloh kepada PKR memberi peringatan tipu-helah Dr Mahathir yang diibaratkan apa yang pernah Shakespeare pernah katakan sebagai; "beware the serpent that stings now wears the crown".

Pada masa yang sama, Wan Azizah juga telah keluarkan kenyataan yang pihak pakatan pembangkang telah bersetuju mengekalkan jawatan Dr Mahathir sebagai Pengerusi sehingga keputusan PRU14 dimuktamadkan nanti.

Sekali lagi, kenyataan Wan Azizah ini mengundang pelbagai andaian dan ia dibuat setelah Dr Mahathir mengumumkan beliau sebagai 'Top Dog' di dalam Pakatan Harapn seolah-olah beliau mengetuai PH dan mempunyai kuasa eksekutif ke atas pakatan ini.

Apakah dengan kenyataan balas dari Wan Azizah itu, beliau ingin menyatakan yang kedudukan Dr Mahathir sebagai Pengerusi PH hanyalah untuk sementara dan bergantung kepada prestasi Dr Mahathir di dalam PRU14? Ia juga boleh diibaratkan sebagai seorang pekerja yang diberi kontrak percubaan dan jika majikan berpuas hati, pekerja tersebut akan diserapkan sebagai pekerja tetap.

Pandai juga Wan Azizah berdrama di dalam menentukan masa depan politik Dr Mahathir. Di hadapan khalayak ramai, Wan Azizah menampakkan seolah-olah beliau telah bersedia memaafkan segala dosa Dr Mahathir terhadap Anwar tetapi apabila berhadapan dengan penyokong PKR, lain pula pendekatannya.

Pandangan TSAM adalah tepat sekali apabila mengatakan yang pakatan pembangkang ini mempunyai agenda masing-masing yang tersendiri dan juga mereka sentiasa mendahulukan kepentingan peribadi yang tidak langsung meletakkan agenda nasional. Justeru, ia sangat merbahaya jika diberi mandat untuk memerintah negara.

Ia adalah sangat jauh bezanya dengan perjuangan UMNO/BN yang sentiasa istiqamah dengan perjuangan pro-rakyat yang sentiasa cuba menangani segala bentuk masalah rakyat dalam pelbagai bentuk bantuan.

Persoalannya sekarang, apakah Wan Azizah, Anwar dan PKR adalah Top Dog yang akan menentukan nasib politik Dr Mahathir dan PPBM?

No comments: