Monday, April 25, 2016

DATUK WEE : DEBAT DIBATAL, GUAN ENG TAK PERLU MENDABIK DADA


Debat yang sepatutnya diadakan di antara Datuk Abdul Rahman Dahlan dan Lim Guan Eng telah ditangguhkan dan ia adalah di atas arahan SPRM dan juga PDRM yang sedang menjalankan siasatan ke atas skandal yang berlaku di dalam kerajaan DAP Pulau Pinang.

Guan Eng dan DAP seperti biasa akan seperti biasa dengan angkuhnya menganggap ia sebagai satu kemenangan walaupun dengan jelas SPRM dan PDRM menjelaskan yang sesi debat tersebut mampu mengganggu proses siasatan dan seterusnya mungki menimbulkan konflik.

Bagi pihak Datuk Wee, Guan Eng tidak perlu mendabik dada dan fikir ia satu kemenangan kerana akhirnya Lim terpaksa berhadapan dengan realiti untuk bertanggungjawab kepada rakyat dan juga pihak berkuasa. 


Sebagai seorang Ahli Parlimen dan juga kakitangan awam, Guan Eng seharusnya sangat maklum dan faham bidang tugas SPRM dan PDRM serta proses siasatan yang sedang berlangsung di mana melibatkan beliau dan bukan bermain politik dengan isu debat ini. 

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid juga telah meminta supaya Datuk Rahman menyerahkan sebarang bukti kepada pihak polis atau SPRM secepat mungkin untuk disiasat.

Datuk Wee berpandangan yang apabila pihak Datuk Rahman Dahlan bersetuju akur untuk mematuhi arahan SPRM dan PDRM, ini bukan bermakna beliau lari atau takut untuk meneruskan debat, malahan Datuk Rahman telah bersedia terdahulu kemukakan 15 soalan untuk Guan Eng menjawab.Tanpa disedari, sebenarnya jika debat ini diteruskan juga Datuk Rahman tidak akan rugi apa-apa malahan Guan Eng yang akan menjadi malu apabila segala kesilapan dan kesalahan sendiri akan terbongkar.

Sebagai rakyat, bukan debat yang kita inginkan tetapi kebenaran yang diutamakan. Adalah lebih baik jika mana-mana pihak yang mempunyai sebarang bukti diserahkan kepada pihak berkuasa dan biarkan undang-undang yang menentukan dan bukan persepsi daripada debat yang menjadi hakimnya.

Untuk Guan Eng, fokus untuk menjawab kepada SPRM dan PDRM adalah lebih baik dan hentikan bermain persepsi kerana apa juga alasan penangguhan debat ini, janganlah cuba untuk mengganggu proses siasatan dan dakwaan ini nanti.

No comments: