Tuesday, May 19, 2015

MCA TIDAK SETUJU DAKWAAN MAHATHIR BILA DIKATAKAN MASYARAKAT CHINA MENOLAK BR1MMCA yang mewakili kaum Cina juga tidak bersetuju dengan dakwaan Dr Mahathir yang BR1M adalah satu rasuah kepada rakyat terutama kepada bangsanya.

Setiausaha Agong MCA, Datuk Seri Ong Ka Chuan meminta bukti dengan menunjukkan angka dan bukan sekadar menuduh sekiranya benar masyarakat Cina menolak BR1M.

Mengikut Datuk Ong, sebaliknya yang berlaku di mana semua rakyat menghargai pemberian BR1M dari kerajaan di mana hasil yang telah diperolehi kerajaan telah dikongsi bersama rakyat dan yang paling utama adalah terus kepada kumpulan sasarnya.

Datuk Ong juga menempelak bahawa tanpa bukti, ia hanya sekadar tuduhan oleh Dr Mahathir dan mereka yang pernah menerimanya sahaja yang tahu bersyukur. Yang penting Dr Mahathir perlu sertakan buktinya apabila membuat tuduhan.

Sejak mula BR1M diberi kepada rakyat, Datuk Ong yang juga Ahli Parlimen Tanjung Malim, belum pernah mendengar respon dari masyarakat Cina mendakwa mereka telah dirasuah kerajaan dengan penerimaan BR1M.

Dr Mahathir juga telah menuduh pemberian BR1M adalah rasuah politik kepada rakyat tetapi telah diterangkan Perdana Menteri bahawa ia bukanlah diputuskan oleh Barisan Nasional malahan dibuat jawatankuasa fiskal Bank Negara Malaysia.

BR1M telah diberi kepada 40% rakyat Malaysia yang dikategorikan di bawah kumpulan berpendapatan rendah dan pemberian ini diberi kepada mereka tidak mengira bangsanya dan fahaman politiknya. Inilah bukti ia bukan bertujuan rasuah politik.

MCA juga bersetuju dengan pandangan DS Najib apabila ada di antara ahli-ahli politik yang gagal melihat BR1M dari perspektif ekonomi tetapi lebih cenderung mempolitikkannya dan mengaitkan dengan rasuah politik. Ini ternyata dengan dakwaan mereka yang walaupun BR1M diberi, tetapi mereka masih tidak mengundi BN.

Malahan mekanisme bantuan rakyat seperti BR1M bukan sahaja di Malaysia tetapi telah diamalkan beberapa negara maju seperti Hong Kong dan Taiwan.

Amalan membantu kumpulan sasar seperti BR1M ini mampu menangani kos sara hidup dan seterusnya kerajaan dapat mengurus mekanisma subsidi negara dengan lebih berkesan dan mengurangkan ketirisan.

No comments: