Friday, May 15, 2015

APAKAH SUARA KEADILAN CUBA MENGELAK GANTI RUGI RM100 JUTA KEPADA FELDA?Tiga artikel yang pernah disiarkan di dalam Suara Keadilan iaitu 'Felda Bankrap', 'Kotroversi' dan 'Bina Bangunan RM662 juta Hanya Libatkan Tiga Individu' telah memberi kemenangan kepada Felda dalam kes saman RM100 juta pada tahun lalu.

Perbicaraan taksiran ganti rugi telah berlangsung bagi menentukan jumlah ganti rugi yang perlu dibayar Suara Keadilan dan akan bersambung pada 11 Jun nanti.

Apakah ini bermakna kerosakan reputasi yang telah dilakukan Suara Keadilan terhadap Felda dan anak syarikatnya perlu dikompromi?

Perlu kita faham, Felda mengambil tindakan undang-undang terhadap 3 artikel dari Suara Keadilan kerana ia adalah fitnah. Tujuan fitnah artikel tersebut berniat jahat untuk merosakkan reputasi Felda dan anak syarikatnya agar peneroka meragui kredibiliti pengurusan Felda. Yang lebih memberi kesan negatif adalah perniagaan Felda dan anak syarikatnya samada di dalam mahupun di luar negara termasuk. 

Felda and anak syarikatnya juga turut terjejas reputasinya untuk mendapat keyakinan bakal-bakal rakan kongsi perniagaan dan pelabur. Malahan ada di antara rakan kongsi sediada juga turut meragui kedudukan kewangan Felda.

Kerosakan reputasi  Felda juga telah memenuhi di ruangan media sosial dan sehingga dijadikan tajuk perbincangan samada di pentas-pentas politik mahupun di program-program wacana dan forum anjuran parti politik pembangkang.

Sebelum pihak Felda mengambil keputusan untuk membawa Suara Keadilan ke muka pengadilan, Suara Keadilan dan pengurusan tertingginya telah diminta untuk menarik semula tiga artikel tersebut dan seterusnya memohon maaf. Namun, Presiden PKR, Dr Wan Azizah dan Naib Presidennya ketika itu, Dr Syed Husin Ali dengan angkuh enggan berbuat demikian serta terus membiarkan ia terus disiar dan disebarkan.

Dzulkarnain Taib, editor Suara Keadilan ketika itu telah pun membuat pengakuan dan memohon maaf di mahkamah telah mendedahkan yang 3 artikel Suara Keadilan itu sengaja diterbitkan dengan tujuan memfitnah dan merosakkan reputasi Felda dan anak syarikatnya hingga ke tahap maksimum walaupun telah menasihatkan pengurusan kanan untuk tidak menyiarkannya.

Bersandarkan terkesannya akibat kerosakan maksimum dengan niat sengaja dari 3 artikel Suara Keadilan, apakah tuntutan gantirugi 100 juta perlu dikompromi?

No comments: