Friday, February 20, 2015

LAKONAN PAS DAN DAP BAKAL BERAKHIR MAC INI?


Apa yang nak diharap hubungan parti-parti politik dalam Pakatan Rakyat yang tidak lebih seumpama perkahwinan luar tabei. Ekstrimisme pula adalah tunjang latarbelakang mereka. DAP dengan penyokong ekstrim Kristian, PAS dengan ekstrim islam dan PKR berkiblatkan liberalismenya.

Selagi hudud adalah isunya, selagi itulah nampaknya tiada jalan kedamaian. Dulu mereka masih boleh berlakon untuk menampakkan seolah-olah mereka sentiasa bersatu untuk menentang parti pemerintah, tetapi nampaknya hari ini lakonan sumbang mereka telah didedahkan mereka sendiri.

Malahan surat cerai sentiasa dicabar secara terbuka dan tanpa segan silu di mana DAP akan mencabar PAS untuk keluar PR dan seterusnya PAS juga akan mencabar DAP untuk keluar dari rumah PR.

Isu selain hudud adalah apabila nampaknya kerjasama di antara PAS dan UMNO di dalam beberapa isu. Beberapa petikan dari tulisan Datuk Dr Mashitah di Sinar Harian yang bertajuk "Hubungan Pas-PR bercabang" telah memberi kekuatan bahawa PAS dan UMNO bersedia bekerjasama;

Di antaranya...
"Dalam mengalu-alukan bantuan dan sokongan Kerajaan Pusat kepada kerajaan negeri menangani krisis ekoran banjir besar akhir tahun lalu, Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob dan timbalannya, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah menunjukkan sikap terbuka dan boleh bekerjasama dengan pemimpin Pusat. Mereka tidak berpendirian antagonistik dan bersikap diplomatik."

Ini adalah isu bantuan kemanusiaan dan seharusnya DAP dan PKR tidak politikkannya dan seandainya mereka parti politik yang gemar melaungkan ... demi rakyat, DAP dan PKR perlu menerima kerjasama ini sebagai tanggungjawab pemerintah negara dan negeri. Tetapi sebaliknya, DAP telah merendah-rendahkan keupayaan kerajaan negeri PAS Kelantan yang tidak pandai mentadbir dan gagal menangani isu banjir untuk rakyatnya.

Yang ini pula adalah isu yang paling tidak boleh diterima DAP apabila;
"Sebelum ini, mereka juga tidak ada masalah duduk bersama pemimpin Umno peringkat negeri dan Pusat dalam jawatankuasa teknikal bagi mengkaji pelaksanaan hukum hudud di Kelantan. Kesudian Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melawat beberapa pemimpin."

Guan Eng terperangkap dengan pendedahan Mustapha Ali setelah PAS diserang tanpa henti kerana bersetuju menduduki jawatankuasa teknikal hudud. Bukan sekadar terperangkap tetapi Guan Eng juga didapati menipu dan di dalam satu sidang akhbar, apabila soalan ini ditimbulkan oleh wartawan, Guan Eng naik berang dan terus menamatkannya.

Kerjasama UMNO dan PAS bukan perkara baru, malahan pernah terjalin seperti catitian Datuk Mashitah;
"Mereka mengingatkan perpaduan dan kerjasama yang pernah terjalin antara kedua-dua parti dalam isu perjuangan Palestin dan penentangan terhadap kekejaman rejim Zionis Israel. Pada 1986 dan 2001-2002, pernah diusahakan muzakarah antara Pas dan Umno untuk membincangkan isu perpaduan Melayu."

... serta pertemuan-pertemuan terbuka;
"...misalnya Tun Dr Mahathir Mohamad dengan Datuk Fadhil Noor, Tun Abdullah Ahmad Badawi dengan Nik Aziz, dan Najib dengan Ahmad."

DAP adalah parti dalam Pakatan Rakyat yang paling terkesan sekali. Perlu diinagt, DAP adalah boss sebenar di dalam Pakatan Rakyat kerana keputusan PRU 13 telah membuktikan mereka sangat berpengaruh setelah memperolehi kerusi terbanyak di dalam PR dan mendapat undi popular terbanyak sehingga mampu memenagi majoriti lebih dari 50,000. Namun malangnya, ia hanyalah undi majoriti bangsa Cina dan majoriti undi Melayu tetap diberi kepada UMNO.

Inilah yang menggusarkan Lim Kit Siang dan parti DAP, kerana tanpa PAS, hasrat mereka ke Putrajaya pasti tidak mungkin berjaya.

Oleh itu PasMa dan Gabungan Impian Kelantan diwujudkan. Penubuhan dan kerjasama PasMa dengan DAP bukan lagi suatu yang mampu diselindungkan setelah pertemuan mereka pada 12 Januari lalu didedahkan.


Perjumpaan Diantara Pasma Dan Lim Guan Eng Di Komtar pada 12 Januari 2015 dan di antara intipati perbincangan termasuk kerjasama dan pembiayaan dari DAP untuk meruntuhkan Hadi Awang dari Presiden PAS.

DAP telah berjaya menyisihkan beberapa pemimpin kanan PAS seperti Hasan Ali dan Nasharuddin dan apakah kali ini mereka mampu menjatuhkan Hadi Awang pula? Kini tiada lagi amaran tetapi DAP terus keluarkan kenyataan;
Pas bukan lagi sebahagian daripada rakan gabungan Pakatan Rakyat (PR) sekiranya parti itu kekal dengan keputusannya membentangkan Enakmen Undang-undang Jenayah Syariah Kelantan II (Hudud) Mac ini.

Hanya tinggal beberapa hari saja lagi untuk PAS terus tunduk kehendak DAP atau bakal disingkirkan dari Pakatan Rakyat oleh DAP.

Maka, apakah bulan Mac 2015 adalah penentu rumahtangga Pakatan Rakyat yang songsang ini?

No comments: