Saturday, February 28, 2015

OPS SPAD SEPANJANG KEMPEN TAHUN BARU CINA 2015

Bulan Februari adalah bulan perayaan dan sambutan Tahun Baru Cina juga diraikan dalam bulan ini. Kebetulan pula rakyat Malaysia akan bercuti panjang dan
rakyat Malaysia tidak kira bangsa akan mengambil kesempatan untuk balik kampung atau mungkin melancong.

Ketika inilah, jalanraya samada di lebuhraya atau jalan persekutuan akan dipenuhi kenderaan. Keselamatan di jalanraya adalah langkah utama yang diberi perhatian kerajaan. Namun, pihak berkuasa juga melihat bukan saja faktor keselamatan perlu dibendung di jalanraya saja tetapi keselamatan penumpang-penumpang pengangkutan awam juga perlu diambil perhatian.

Maka sepanjang bulan Februari ini, penguatkuasa SPAD telah melipat gandakan operasi seperti berikut;

12 Feb - Ops Tegas : Sebanyak 82 buah teksi disita gara-gara degil dan enggan menggunakan meter dalam 'Ops Tegas' yang telah dijalankan sejak 21 Januari. SPAD memberikan tumpuan kesalahan teksi tidak menggunakan meter kerana menerima aduan tertinggi.

Operasi dijalankan di beberapa lokasi ‘panas’ seperti pusat beli-belah di Kuala Lumpur dan stesen Transit Aliran Ringan (LRT).

15 Feb - Operasi bersepadu di di Lebuh Alor Gajah-Melaka-Jasin bersama PDRM, JPJ, AADK, Puspakom, Majlis Keselamatan Jalan Raya, JKJR dan Skuad Muda JPJ telah dirasmikan Exco Pengangkutan dan Pemulihan Projek, Datuk Lim Ban Hong. Di dalam operasi ini 9 motosikal manakala sebuah kereta yang diubah suai secara melampau telah disita dan 2 lagi kenderaan diberikan notis arah periksa.

16 Feb - Ops Terminal di Stesen Bas Ekspres dan Teksi di Bukit Lagi, Perlis meliputi bas dan teksi di  di sini hari ini. Operasi dijalankan secara bersepadu dengan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Polis Di Raja Malaysia (PDRM) dan AADK. Tujuan operasi ini adalah untuk meningkatkan lagi kesedaran di kalangan masyarakat khususnya di musim perayaan.

26 Feb - Ops Target : Operasi bas ekspres di 29 terminal bas utama seluruh negara bersama AADK, polis dan JPJ. Sebanyak 18 pemandu bas ekspres didapati gagal ujian saringan yang dijalankan oleh Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) sempena sambutan Tahun Baharu Cina, yang bermula 12 Feb lalu. 

Daripada 18 pemandu terbabit, empat orang ditahan di Selangor manakala tiga di Perak dan Sabah, dua di Negeri Sembilan, Johor dan Sarawak, serta masing-masing satu di Kedah dan Pulau Pinang.

Operasi TGM - Dikenali keraja teksi yang tidak mengguna meter. Sejak operasi dijalankan pada Januari lalu, daripada 102 teksi 15 buah telah disita. Tindakan sita ini lebih berkesan kerana jika dikeluarkan notis sahaja, mereka akan ambil mudah. Antara lokasi teksi TGM adalah sekitar Bukit Bintang, Sunway, KLCC, Mid Valley malah menjangkau hingga ke Rawang dan Kajang.Sepanjang kempen keselamatan jalanraya sempena Tahun Baru Cina 2015 ini, SPAD juga telah diberi tugas mengawal kegiatan 'ulat tiket' dan penjualan tiket bas dan pemeriksaan lesen perubahan sementera bermual 12 Februari sehingga 27 Februari.

Selain itu, SPAD juga telah mengeluarkan sebanyak 140 Lesen Perubahan Sementara (LPS) kepada syarikat bas di seluruh negara sempena perayaan Tahun Baru Cina tahun ini. Tambang bas ekspres pula ditetapkan kekal seperti biasa walaupun harga diesel mengalami penurunan baru-baru ini.

Pengumuman operasi hentian sementara bas ekspres di Grenwood, Gombak telah dibuat dan akan ditamatkan selepas 8 Mac depan dan mereka telah diarahkan berpindah ke ke Terminal Bersepadu Selatan (TBS) di Bandar Tasik Selatan.

Statistik kemalangan jalan raya pada tahun 2013 dan 2014 itu, terdapat penurunan sebanyak 241 kes kematian. Dengan itu prihatin di kalangan pengusaha bas ekspres mematuhi peraturan yang telah ditetapkan bagi menyediakan perkhidmatan awam yang terbaik demi keselamatan di jalanraya dan rakyat dapat meraikan cuti Tahun Baru Cina.

No comments: