Monday, December 29, 2014

DATUK HANAPI SUHADA TERAJU KESELAMATAN WARGA FELDA DI KAWASAN BANJIR

Warga Felda juga tidak terkecuali dari mengalami bencana banjir terutama yang berada di Gua Musang.Baru-baru ini pemangku Pengarah Besar Felda, Datuk Hanapi Suhada telah membatalkan cutinya dan bergegas turun meninjau keadaan warga felda di beberapa kawasan termasuk Felda Chiku semenjak 24 Disember lalu. Dikatakan laluan KM 12 Jalan Chiku-Aring, Gua Musang telah putus hubungan dan kini telah ditutup untuk semua kenderaan darat.

Sebelum itu, Datuk Hanapi juga telah memastikan bantuan dan warga Felda di Chegar Perah 1 kemudian terus ke Gua Musang.


Memandangkan warga felda berada hampir di kesemua kawasan banjir, Datuk Hanapi telah bekerjasama erat dengan Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad untuk memaklumkan maklumat terkini keadaan banjir serta merancang penghantaran bantuan.

Di antara beberapa kawasan felda yang dilanda banjir adalah;
Kelantan : Felda Chiku, Felda Seberang Tayor, Felda Chegar Perah, Felda Perasu, Felda Kemahang
Terengganu : Felda Seberang Tayor, Felda Cerul, Felda Aring, Felda Tenang, Felda Sg Tekam Getah
Pahang : Felda Jengka 14, Felda Chini 3,  Felda Kota Gelanggi
Perak : Felda Lasah,
Kedah : Felda Lubuk Merbau,
Negeri Sembilan : Felda Kepis, Felda Melang, Felda Selaru
Johor : Felda Palong Timur

Nampaknya di ketika ini, keadaan banjir di kebanyakan kawasan terutama di pantai timur masih belum beransur pulih kerana hujan masih lebat. Namun, yang penting sekali, pelbagai bantuan masih diusahakan oleh semua pihak termasuk pemimpin-pemimpin kita.

Di dalam melaksanakan tanggungjawab, masih ada yang cuba mengambil kesempatan menabur pelbagai berita palsu dan tidak kurang juga mencemuh pemimpin-pemimpin kita.

Di dalam keadaan genting... dengarlah pesanan ini;


Bersabarlah pemimpn-pemimpin ku, namun segala yang diusahakan hanya untuk rakyat dan mereka berkhidmat bukan untuk nama tetapi demi tanggungjawab sebagai seorang pemimpin.

No comments: