Tuesday, December 23, 2014

KONSEP WASATIYYAH DALAM MEMBENTUK PEMIMPIN MASA DEPAN DI KOREA BERSAMA DATUK DR MASHITAH

Sebaik-baik pemimpin yang perlu dicontohi adalah Rasulullah SAW dan ini telah pun diakui dunia dan sejarah telah membuktikan bahawa kejayaan Rasulullah SAW dalam kepimpinannya untuk mengembangkan syariat dan mendirikan negara Islam adalah berasaskan kepada konsep wasatiyyah.

Firman ALLAH TAALA bermaksud : “Dan demikianlah Kami jadikan kamu satu umat yang pilihan lagi adil, supaya kamu layak menjadi orang yang memberi keterangan kepada umat manusia dan Rasulullah pula akan menjadi saksi kebenaran perbuatan kamu.” (Al-Baqarah : 143).

Wasatiyyah adalah merujuk kepada pelaksanaan Islam secara berhikmah, berhemah, berimbang bagi menentukan tidak berlaku kekerasan, kezaliman ke atas makhluk ALLAH, termasuk manusia dan alam sekitar. Pada masa yang sama, agama Islam dimartabatkan kemuliaannya dengan tidak mendiskriminasi penganut agama lain.
Selaras dengan pendekatan bersederhana dan adil yang dianjurkan Perdana Menteri, kini program "Wacana Wasatiyyah" bersama Datuk Dr Mashitah, Datuk Dr Mohd Fadzilah Kamsah dan kolumnis Berita Harian bersama-sama pelajar telah berlangsung di Korea Selatan setelah merentasi Ireland, Jordan, Mesir, Australia dan New Zealand.

Bermatlamat memberi penjelasan penerapan konsep wasatiyyah dalam pembentukan pemimpin masa depan, wacana telah diadakan di Universiti Dongyang Mirae, Seoul anjuran Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia telah disertai lebih 100 pelajar Malaysia yang menuntut di 8 universiti di Korea Selatan.

Di dalam menuju wawasan 2020 seperti yang telah di ilhamkan oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad suatu ketika dahulu, sesebuah negara maju perlukan semangat wasatiyyah, pemimpin wasatiyyah dan penerapan nilai wasatiyyah serta pemikiran wasatiyyah.
 
Datuk Dr Mohd Fadzilah Kamsah serta Kolumnis Akhbar Berita Harian, Juhaidi Yean Abdullah. - See more at: http://www.tv3.com.my/beritatv3/berita_terkini/Program_Wasatiyyah_Bentuk_Pemimpin_Masa_Depan.html#sthash.cgHCTtnO.dpuf
Datuk Dr Mohd Fadzilah Kamsah serta Kolumnis Akhbar Berita Harian, Juhaidi Yean Abdullah. - See more at: http://www.tv3.com.my/beritatv3/berita_terkini/Program_Wasatiyyah_Bentuk_Pemimpin_Masa_Depan.html#sthash.cgHCTtnO.dpuf
Jika amalan konsep wasatiyyah ini berjaya diserapkan, maka kita pasti dapat mengekalkan pentadbiran kepimpinan Islam sedia ada dan mampu bertahan lama dalam memperkasa kedaulatan Islam di negara kita.

Cara kepimpinan YAB Perdana Menteri, DS Najib yang ingin konsep 'wasatiyyah' dilaksanakan akan mampu membawa umat kepada gaya hidup yang lebih tinggi, berkualiti dan sempurna, justeru mengendurkan ketegangan dan prasangka antara kaum dan agama.

Konsep ‘wasatiyyah’ ini berpaksikan kepada roh dan semangat Perlembagaan Persekutuan yang mendokong Islam sebagai Agama Persekutuan dan menjamin hak-hak serta keistimewaan orang Melayu.


No comments: