Friday, May 19, 2017

HUBUNGAN MCA-CPC UNTUK DOKTRIN KOMUNISMA ATAU SATU TAMPARAN KEPADA DAP?


Setiap kali menjelang 13 Mei setiap tahun, rakyat Malaysia pasti akan terkenang peristiwa berdarah yang telah mencetuskan pemberontakan perkauman di antara bangsa Melayu dan Cina di mana ketika itu Lim Kit Siang dan DAP dikatakan adalah pencetusnya. Fahaman rakyat Malaysia adalah jelas kerana melalui ucapan-ucapan Kit Siang dan DAP yang ingin menggulingkan kerajaan dengan apa cara sekali pun termasuklah keganasan.

Jika dilihat sejarah gerakan politik DAP, ia sangat sinonim dengan fahaman Parti Komunis Malaya (PKM) dan Parti Komunis Kalimantan Utara (PKKU) yang ingin menubuh sebuah kerajaan berfahaman komunis. Maka tidak hairan walaupun Kit Siang berada di Sabah ketika tercetusnya peristiwa 13 Mei pada tahun 1969, perlu kita ingat DAP sedang rancak berkempen dan PKKU ada di sana.

Sememangnya tujuan asal parti-parti atau persatuan-persatuan di seluruh dunia yang berpaksikan komunisma adalah anti-penjajahan British, namun setelah Tanah Melayu diberi kemerdekaan dengan hasil usaha serta kebijaksanaan 3 parti politik (UMNO, MCA dan MIC) yang berasaskan 3 kaum terbesar di Tanah Melayu, akhirnya kemerdekaan tercapai tetapi gerila komunis masih ingin menyerang.

Apabila tertubuhnya MCA dan seterusnya menyertai Perikatan bersama-sama UMNO dan MIC, PKM menjadi lemah di Semenanjung di kalangan orang Cina yang lebih melihat MCA sebagai parti bangsa Cina yang mampu keluarkan mereka dari kemelut kemiskinan dari keganasan fahaman komunis yang berpaksikan peperangan. Ironinya DAP tetap meneruskan agenda fahaman komunis ini.

Kini sekali lagi dengan kedatangan 13 Mei, isu fahaman komunis sekali lagi ditimbulkan tetapi lain pula pendekatannya. Satu artikel dari Kadir Jasin, Dr Mahathir dan Ibrahim Ali telah mempersoal hubungan kerjasama di antara MCA dan Parti Komunis China (CPC). Tujuannya jelas untuk menimbulkan keraguan di kalangan rakyat Malaysia terutama bangsa Melayu yang masih kuat menyokong UMNO.

Ketiga-tiga mereka ini yang telah berada di blok pembangkang yang diterajui DAP sedang sedaya upaya untuk menghapuskan persepsi yang DAP bukanlah parti cauvinis dan perlu diterima oleh bangsa Melayu dan pada masa yang sama, kerjasama mereka dengan DAP adalah juga suci dan tidak mengkhianati bangsa Melayu.

Kadir Jasin mendakwa di dalam artikelnya yang MCA telah mempengaruhi pentadbiran PM Najib dan Dr Mahathir pula mempertikai apa perlunya MCA diberi jawatan-jawatan penting di dalam kerajaan walaupun gagal mendapat pengaruh besar dari bangsa Cina di dalam 2 pilihanraya lalu. Manakala Perkasa sekadar memberi api kepada dakwaan kedua-dua mereka ini.

Apakah benar MCA dari sebelum merdeka sehingga kini telah membawa fahaman komunis dan kini kerjasama politik dengan CPC juga bakal dilihat sebagai sedang mengembangkan doktrin komunisma ke tanah air?

Tanpa disedari, Kadir Jasin juga telah mengaku yang MCA telah berjaya mendapat kepercayaan utuh dari negara yang mempunyai pengaruh ekonomi kedua terbesar di dunia iaitu Republik China. Apakah blok pembangkang terasa sangat tergugat apabila mereka ada DAP tetapi Republik China telah memilih MCA sebaliknya?

Jika dikatakan MCA sedang menyebarkan doktrin komunisma kerana berjaya meyakinkan Republik Cina membawa ratusan bilion pelaburan dan hubungan dagangan, apakah DAP di Pulau Pinang dan PKR di Selangor tidak langsung mengambil bahagian? Jika DAP dan PKR ingin mendapt pelaburan dari Republik Cina, apakah mereka tidak akan membuat hubungan diplomatik dan politik dengan CPC? Seterusnya, perlu kita tanya, mengapa Guan Eng dan Azmin tidak mendapat kepercayaan mereka?

Apakah salah jika MCA mampu meningkatkan ekonomi pekebun-pekebun kecil di mana Republik China telah bersetuju menambah impot sehingga berkali ganda hasil nenas dan kelapa sawit negara, maka MCA sedang menyebar doktrin komunisma? Benarkah MCA telah mengeksploitasi kedudukannya di dalam Barisan Nasional atau MCA telah bersama-sama berjaya menguatkan kedudukan BN dan sekali gus melemahkan pengaruh DAP di kalangan bangsa Cina?

Segalanya bertolak semula kepada pegangan politik Kadir Jasin dan Dr Mahathir yang kini condong kepada kerjasama dengan DAP. Jika dibandingakan MCA dan DAP, bezanya MCA adalah di pihak kerajaan yang pasti bersama-sama rakan komponen parti dalam Barisan Nasional berusaha keras mengekalkankeharmonian kaum dan memacu ekonomi negara ke tahap yang lebih tinggi bersama-sama kepimpinan PM Najib Razak.

Malang sekali bagi Kadir dan Dr Mahathir yang kini terperangkap dengan permainan politik songsang sendiri apabila terjebak dengan DAP yang dulu, kini dan selamanya tidak akan dapat lari dari sejarah keganasan Pari Komunis Malaya. Hakikat yang terlalu pahit untuk ditelah Dr Mahathir dan kuncu-kuncunya adalah... Sejarah tidak pernah menipu!

No comments: