Thursday, June 18, 2015

KEPUTUSAN PM MELANJUTKAN KHIDMAT SYED HAMID ADALAH TEPAT


Untuk kali ke2, YAB Perdana Menteri DS Najib Razak telah memilih dan seterusnya melanjutkan tempoh perkhidmatan Tan Sri Syed Hamid sebagai Pengerusi SPAD. Tan Sri Syed Hamid telah menerajui SPAD sejak penubuhannya pada tahun 2010.

Amat jelas sekali apabila kepercayaan dari DS Najib terhadap Tan Sri agar menerajui plan pembangunan dan rancangan strategik transformasi pengangkutan awam darat dapat diteruskan dan direalisasikan.

Namun, sepanjang perkhidmatan Tan Sri menerajui SPAD, beberapa rancangan kerajaan terutama meningkatkan mod pilihan rakyat dalam pengangkutan awam terutamanya warga kota telah ditingkatkan dari setahun ke setahun di mana mentaliti rakyat telah berjaya diyakini.

Kejayaan seseorang itu pada lazimnya akan diukur pada pencapaian angka ataupun berapa banyak keuntungan yang telah diperolehi. Namun, kejayaan pencapaian Tan Sri di dalam menerajui SPAD bukan sahaja diukur dari pencapaian SPAD seperti permit teksi individu dan TEKS1M, MRT, LRT, operasi penguatkuasa SPAD.

Era perubahan yang melanda negara hari ini adalah menangani isu dan persepsi rakyat. Perubahan demi perubahan telah dibawa SPAD dalam industri pengangkutan awam darat serta ketegasan mereka dalam menangani isu-isu yang telah lama bersarang selama ini seperti menangani ulat tiket, kegiatan lori haram, kedegilan pemandu teksi melanggar undang-undang, protes dari kesatuan-kesatuan sekerja dan juga masalah-masalah bas sekolah.

Ini belum lagi campurtangan politik terutamanya dari pihak pembangkang yang sering mencari populariti dari setiap perubahan yang ingin diperkenalkan.

Pihak mantra telah mengikuti perkembangan SPAD sejak 2013, ingin berkongsi beberapa isu-isu kritikal yang telah berjaya ditangani serta pencapaiannya;

TIKET BERSEPADU DIPERKENAL UNTUK DI MANA SAJA DAN BILA-BILA MASA...  http://mantra-indeeptots.blogspot.com/2013/07/tiket-bersepadu-diperkenal-untuk-di.htmlPROJEK PERINTIS PERKHIDMATAN BAS KONTRAK... PENYELESAIAN KEKAL ... http://mantra-indeeptots.blogspot.com/2013/12/spad-projek-perintis-perkhidmatan-bas.html

Terlalu banyak perubahan yang telah berjaya dibawa SPAD sejak penubuhannya dan sepanjang penubuhannya, Tan Sri Syed Hamid adalah Pengerusinya.Maka benarlah seperti pepatah Melayu menyebut bahawa benih yang baik bila di campak ke laut menjadi pulau. Maka, keputusan Perdana Menteri untuk melanjutkan tempoh perkhidmatan Tan Sri Syed Hamid adalah sangat tepat dan bersesuaian.

No comments: