Friday, June 26, 2015

MESEJ PRESIDEN DI AGM BAHAGIAN-BAHAGIAN MCA

Di sepanjang bulan Jun ini, nampaknya MCA bahagian di seluruh Malaysia sedang mengadakan mesyuarat agung tahunan mereka. Justeru di kesempatan ini, Presiden MCA Datuk Sri Liow Tiong Lai telah merasmikan beberapa bahagian dan menyampaikan amanat beliau.
 

Berlainan pula di Bahagian Bentong, MCA telah menyambut ulang tahun parti yang ke 66 bersama-sama semua sayap parti dan ahli-ahli veteran. Di dalam menyambut kemeriahan ini, Datuk Liow sempat mengingatkan ahli-ahli MCA untuk sentiasa melindungi kepentingan masyarakat Cina. Beliau juga menyeru kepada masyarakat Cina untuk membuat perubahan yang lebih baik dan mengajak pengkritik-pengkritik di luar parti untuk menyertai MCA dan lihat sendiri transformasi parti yang sedang dilaksanakan.

Liow telah mengingatkan ahli agar menghargai parti dan tidak mudah dipengaruhi hasutan-hasutan pembangkang.

Di antara amanat Datuk Liow ketika berucap di Mesyuarat Agong Tahunan MCA bahagian-bahagian terdiri daripada;
 

MCA Subang
Pada 24 Jun di MCA Subang, di antaranya mengingatkan ahli tentang kenyataan-kenyataan negatif di internet yang di tahap membimbangkan seperti gambaran Malaysia tidak lagi sesuai didiami dan seolah-olah satu-satunya penyelesaian hanyalah dengan berhijrah ke negara-negara lain. Datuk Liow menegaskan bahawa selagi kita di landasan yang benar, pasti orang di sekeliling akan merasai keikhlasan kita untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang lebih baik untuk didiami.


AGM Tanjung Karang

Di Tanjung Karang pula, Datuk Liow mengimbas kembali sejarah jatuh bangun MCA sejak 1969. MCA tidak pernah putus asa walaupun pernah mengalami kekalahan. MCA telah menubuhkan Kolej TAR dan hari ini telah menjadi sebuah Kolej Universiti. Sejak penubuhannya, Kolej Universiti TAR telah melahirkan lebih daripada 200,000 graduan dan ia merupakan penyumbang yang besar kepada negara.

Amanat Datuk Liow seterusnya adalah kepada ahli-ahli MCA di Tanjung Karang, di mana ahli-ahli disarankan untuk menghargai parti MCA, mengekalkan sikap positif, berpegang kepada landasan yang membina, dimantapkan dengan semangat positif bagi manfaat masyarakat setempat.
 
AGM Cheras

Ketika memberi ucapannya di Bahagian Cheras, Datuk Liow berkongsi pengharaannya terhadap jawatankuasa bahagian yang berusaha untuk penambahan ahli parti. Usaha ini mampu menggalakkan ahli-ahli yang lain kekal optimistik, positif and berdaya maju untuk meyakinkan masyarakat Malaysia terutama bangsa Cina, MCA adalah parti politik yang masih mampu mempertahankan hak serta kepentingan rakyat.
 
AGM Serdang

AGM Ampang


Manakala di bahagian Serdang dan Ampang pula, ahli-ahli MCA diberi peringatan bahawa Pakatan Rakyat yang diwakili 3 parti pembangkang adalah Pakatan yang tidak pernah didaftarkan. Pakatan ini tidak mempunyai matlamat yang sama tetapi mengejar kepentingan-kepenting sendiri. Apa yang mereka mampu hasilkan hanyalah menghuru-harakan politik tanahair. Walaupun pada dasar nampak seperti mereka bersatu, namun yang penting bagi mereka hanyalah untuk mendapatkan undi dan bukan untuk berkhidmat.

Walaupun selepas perpecahan Pakatan Pembangkang ini untuk sekian kalinya, dan wujudnya gabungan yang baru selepas ini, ia hanyalah semata-mata untuk memancing undi.

Tiba masanya MCA perlu belajar dan bangkit dengan segera dari kesilapan lalu, bersungguh-sungguh melaksanakan perubahan dalam mempertahan kepentingan kaum Cina, justeru menguatkan lagi kuasa politik.

No comments: