Monday, April 20, 2015

SULTAN SELANGOR MELAKAR MEMOIR MENAIKI KOMUTER BERSAMA RAKYAT


Titah Ucapan D.Y.M.M. Sultan Selangor Di Istiadat Pembukaan Persidangan Penggal Ketiga Dewan Negeri Selangor Yang Ketiga Belas Tahun 2015 pada 30 Mac 2015 Di Bangunan Dewan Negeri Selangor, Shah Alam...

Beta menyambut baik keputusan Kerajaan Negeri Selangor untuk menyediakan Pelan Induk Sistem Pengangkutan Awam di Negeri Selangor. Usaha ini dapat memberi kemudahan dan alternatif pengangkutan yang lebih murah, efisien dan selamat serta mengurangkan penggunaan kenderaan persendirian di samping mengurangkan lepasan karbon.

Begitulah prihatinnya seorang sultan kepada rakyat jelatanya yang mengutamakan kesejahteraan dan keselesaan rakyatnya. Tuanku Sultan telah membuat kunjungan hormat dan sendiri membuat tinjaun senario pengangkutan awam di Selangor dengan menaiki tren yang bermula dari Stesen Kelana Jaya.

Bersama-sama Tuanku Sultan Selangor, baginda telah diiringi Pengerusi S.P.A.D. Tan Sri Dato Seri Dr. Syed Hamid Albar dan Ketua Pegawai Eksekutif S.P.A.D En Mohd Nur Ismal Mohamed Kamal bersama-sama Pengarah Urusan Kumpulan Prasarana Bhd En. Azmi Abdul Aziz dan Pengerusi Prasarana Tan Sri Ismail Adam. Turut serta ialah Pengarah Urusan Kumpulan MRCB Tan Sri Mohamed Salim Fateh Din.

Rombongan ini telah meneruskan perjalanan sehingga ke KL Sentral. Setibanya di Stesen KL Sentral, baginda bersama rombongan menaiki monorel ke Stesen Bukit Nenas.

Sebenarnya Tuanku Sultan Sharafuddin sendiri meminta untuk melihat sendiri dengan merasa sendiri perjalanan pengangkutan awam seperti LRT dan monorel. Setelah melalui pengalaman menaiki keretapi bersama rakyat, baginda rasa berpuas hati dan bertambah yakin dengan sistem pengangkutan hari ini di mana ia mampu mengatasai masalah lalu lintas di daerah Lembah Klang dan kemudiannya pasti di Selangor.

Baginda juga mengambil kesempatan untuk melihat pemandangan dan pembangunan di sekitar Selangor dan pusat banda Kuala Lumpur apabila sama-sama berdiri ketika di dalam tren.

Pasti kunjungan dan kehadiran baginda telah mendapat perhatian di KL Sentral serta di dalam tren dan bukan sahaja ia satu pengalaman berharga kepada baginda malahan kehadiran baginda pasti menjadi satu memoir kepada rakyat juga.

No comments: