Saturday, April 18, 2015

#PRKPermatangPauh : APA PENDEKATAN MCA?


Peluang untuk berubah di Permatang Pauh dan hanya dengan memberi peluang kepada wakil Parlimen Barisan Nasional saja, maka perubahan pasti dinikmati. Itulah pandangan Presiden MCA, Datuk Liow Tiong Lai yang melihat inilah masanya pengundi Permatang Pauh perlu membuat pilihan seorang calon yang mampu bertanggungjawab mewakili mereka.

Datuk Liow juga yakin rakyat Permatang Pauh sangat-sangat memerlukan seorang wakil parlimen yang bertanggungjawab jika calon BN diberi peluang kali ini dalam pilihanraya kecil yang bakal diadakan pada 7 Mei akan datang.

Parlimen Permatang Pauh telah menjadi kubu kuat keluarga Anwar Ibrahim sejak mula bertanding di bawah Barisan Nasional/UMNO sehinggalah bertukar tangan kepada isterinya Wan Azizah dan seterusnya diserahkan semula kepada Anwar Ibrahim. Namun, setelah Anwar dipecat dari kabinet kerajaan dan keahlian sebagai ahli UMNO, parlimen Permatang Pauh tetap milik Anwar di bawah PKR.

Demografi pengundi Permatang Pauh, daripada 71,890 pengundi di Permatang Pauh, seramai 50,579 Melayu (70.36 peratus), 16,462 Cina (22.9 peratus), 4,532 India (6.3 peratus), 40 Bumiputera Sabah (0.06 peratus), 33 Bumiputera Sarawak (0.05 peratus), 1 Orang Asli (0.01 peratus) dan  243 lain-lain (0.32 peratus).

Anwar telah memenangi kerusi parlimen di PRU 13 dengan majoriti lebih rendah daripada PRU 12 tetapi peratusan yang keluar mengundi yang lebih tinggi hampir 10%.

Sejurus pengumuman kekosongan kerusi Parlimen Permatang Pauh, MCA telah mula menggerakkan jentera pilihanrayanya dengan mewujudkan bilik gerakan serta bersiap sedia mengadakan program bersama pengundi. Bilik gerakan MCA telah dilancarkan pada 16 April lalu oleh Presidennya, Datuk Sri Liow Tiong Lai.


Apa pendekatan MCA?

Memahami sentimen pengundi Cina di Permatang Pauh hari ini, apabila segala janji-janji manis yang pernah ditaburkan kepada mereka telah gagal, MCA yakin peningkatan sokongan kepada BN dan ini haruslah dizahirkan di peti undi.

Dalam PRU13 lalu, majoriti mereka menyokong calon Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim. Ini tidak mengejutkan kerana ketika itu sentimen penolakan kepada BN cukup tinggi dan pengundi Cina juga dimomokkan Anwar bakal menjadi Perdana Menteri.

MCA ingin membuktikan hanya parti seperti Barisan Nasional yang mengamalkan kesederhanaan dengan slogan seperti "mempertahan kepelbagaian" dan "melindungi kesederhanaan" mampu untuk memenangi hati pengundi masyarakat Cina. Oleh kerana Pakatan Rakyat telah mengkhianat pengundi Permatang Pauh khususnya dan pengundi Malaysia amnya, maka amat wajar sebagaimana seruan Datuk Liow agar masyarakat Permatang Pauh memberi 'semangatpositif" kepada MCA.

Bagaimanapun, selepas PRU13, senario politik menjadi lebih perkauman dan keagamaan dengan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang ingin membentangkan rang undang-undang persendirian enakmen hudud di Parlimen. Ini jelas pembohongan DAP terhadap pengundi Cina di Permatang Pauh.

Pembangunan dan peluang ekonomi di Permatang Pauh haruslah dijadikan ukuran kemampuan dan tanggungjawab seseorang ahli Parlimen, dan pasti itulahyang mampu dipikul calon Barisan Nasional. Oleh itu MCA sebagai rakan BN, akan menumpukan kempen pilihanraya dengan mensasarkan kira-kira 17,000 pengundi Cina di Permatang Pauh nanti dengan sebahagian besarnya di kawasan DUN Seberang Jaya.

No comments: