Thursday, April 16, 2015

#MH370 : MESYUARAT TRIPARTITE DI MALAYSIA SEBELUM KEPUTUSAN DIBUAT BULAN MEIPada akhir Januari tahun ini, Kerajaan Malaysia, China dan Australia telah bersetuju dengan pengisytiharan bahawa insiden pesawat MH370 adalah satukemalangan oleh Jabatan Penerbangan Awam Malaysia (DCA).

Namun operasi pencarian tetap diteruskan dan ketiga-tiga negara terlibat masih terus komited. Kawasan yang telah dikenalpasti bertumpu di skala 60,000 km persegi di Lautan India Selatan dan bulan Mei adalah penentunya.

Sebagai susulan persefahaman yang dicapai, Mesyuarat Tripartite di peringkat menteri dan pegawai kanan telah diadakan di Australia sebelum ini.

Kini tiba giliran Malaysia menganjurkan Mesyuarat Menteri yang dihadiri Timbalan Perdana Menteri Australia, Warren Truss MP bersama-sama Menteri Pengangkuta China, Yang Cuantang pada 16 April ini.

Oleh kerana dijangkakan bulan Mei adalah pengakhiran pencarian, sekali lagi Malaysia, Australia dan China duduk untuk mencapai keputusan secara kolektif bagi meneruskan langkah seterusnya. Ketiga-tiga negara ini akan diberi taklimat dan nasihat dari pakar search strategi working group (SSWG).

Sekali lagi secara berterusan, kerajaan Malaysia sentiasa komited meneruskan pencarian dan ini telah dinyatakan sejak hari pertama berlaku insiden kehilangan ini.

Negara sangat berterima kasih kepada kerajaan Australia yang telah menunjukkan kerjasama serta kesungguhan mereka walaupun di dalam keadaan pencarian di kawasan yang sukar lagi terpencil, mereka tetap komited.

Berikut adalah kenyataan rasmi dari Datuk Sri Liow Tiong Lai merangkap Menteri Pengangkutan berkenaan perkembangan terkini;Walaupun terlalu banyak tuduhan dan spekulasi mengenai kehilangan MH370, namun kerajaan Malaysia telah menunjukkan komitmen yang tinggi untuk meneruskan pencarian.

Setiap keputusan yang diambil adalah secara kolektif di antara 3 negara besar dan pakar-pakar antarabangsa dilibatkan, maka adalah tidak adil sekiranya ada yang masih menuduh kerajaan Malaysia tidak berbuat apa-apa.

Dengan menidakkan usaha dan kepakaran dunia, ini bermakna kita juga mempertikai kepakaran mereka yang telah pun diiktiraf dunia.

Dalam masa yang sama, seandainya masih gagal mengesan kedudukan pesawat MH370 sehingga Mei, berkemungkinan pihak yang berkepentingan akan terpaksa membuat siasatan semula.

No comments: