Monday, April 10, 2017

PERTANDINGAN ESEI RM50,000 - SIRI 'MELAYU SCREW MELAYU'


Dengan adanya pertandingan yang dianjurkan Tan Sri Annuar Musa, maka menepati apa yang pernah 'Superman' Hew Kuan Yau kata ketika kempen di pilihanraya Sarawak pada May 2016 lalu yang “Malays to screw the Malays” sememangnya strategi politik DAP. Lantas ia disahkan oleh Ketua DAP Lim Kit Siang apabila membiarkan Dr Mahathir dan Wan Azizah menerajui Pakatan Harapan. Pada masa yang sama, agak malang bagi Kit Siang apabila ramai yang menyedari taktik anti-Melayunya ini.

Jangan kita lupa yang Kit Siang satu-satunya pemimpin senior DAP sanggup mempertahankan kenyataan rasis Hew walaupun ramai yang mempersoalkannya dan termasuklah dari pihak MCA. Alasan Kit Siang juga adalah rasis apabila bersetuju yang Hew memberi gambaran seolah-olah hanya bangsa Melayu ini saja yang terlibat dalam rasuah dan salah guna kuasa.

Bayangkan jika ayat yang sama datang dari mana-mana pemimpin UMNO walaupun beliau hanya berjawatan di peringkat bahagian, pasti DAP tidak akan tunggu walau sesaat pun untuk mengutuk dan seterusnya mendesak pihak polis menahan mereka. Tetapi bila kenyataan rasis sebegini keluar dari ahli DAP yang sedang berkempen di pentas mereka, mereka pertahan dan lebih menjijikkan apabila menyerang mereka yang membantah.

Tunku Aziz Tunku Ibrahim adalah bekas Timbalan Pengerusi DAP dan beliau adalah juga rakan Kit Siang. Beliau adalah satu-satunya yang pemimpin yang paling tepat untuk bercakap mengenai politik Kit Siang memandangkan yang beliau pernah menduduki salah satu kerusi tertinggi di dalam DAP. Penerimaan beliau ke dalam DAP dan lantikan beliau memegang jawatan kedua tertinggi dalam DAP juga adalah usaha dan restu Kit Siang.

Kita semua tahu yang Tunku Aziz telah meninggalkan DAP kerana bertelagah dengan anak Kit Siang yang dikatakan seorang yang angkuh dan biadap. Ironinya, Kit Siang sendiri telah membuat percubaan untuk memujuk Tunku Aziz kembali semula ke DAP tetapi gagal.

Kini walaupun Kit Siang enggan untuk menerajui Pakatan Harapan pada zahirnya tetapi di belakang tabir, beliau tetap akan mengatur dan menetapkan segala strategi politik rakan gabungan Pakatan Harapan yang kebanyakannya terdiri daripada bangsa Melayu dari PKR, PAN dan PPBM. Perkara yang sama telah pun berlaku semasa Pakatan Rakyat di mana Kit Siang sendiri telah mengumumkan pembubaran PR sehingga sanggup membelakangkan Wan Azizah sebagai Ketuanya.

Tidak mustahil apabila insiden yang sama mampu berulang di dalam Pakatan Harapan walaupun dengan kehadiran Dr Mahathir. Sikap diktator Kit Siang dan memanipulasi bangsa Melayu ini dengan mudah mampu dikesan rakannya Tunku Aziz. Apa yang pernah berlaku di Pulau Pinang juga menjadi pengajaran setelah berjaya menguasai negeri tersebut, Kit Siang akan sanggup melanggar apa saja termasuk peraturan partinya asalkan kuasa dapat digenggam. Kit Siang akan sanggup melanggar apa saja termasuk peraturan partinya asalkan kuasa dapat digenggam. Jangan pula Kit Siang ingin menafikannya apabila tegas melantik anaknya sendiri sebagai Ketua Menteri.

Oleh itu, sekiranya Kit Siang tegas ingin menafikannya, Tunku Aziz pula ingin mencabar Kit Siang untuk berdebat mengenai sikap diktatornya di dalam DAP. Bagi pihak DAP pula, ahli-ahlinya perlu menggalakkan Kit Siang menyahut cabaran ini demi membuktikan kesilapan dakwaan Tunku Aziz dan pada masa yang sama menunjukkan kepada dunia yang parti ini benar-benar mengamalkan demokrasi di dalam partinya sepertimana yang dilambangkan sebagai 'Democratic Action Party'. Jika tiada sambutan dari pihak DAP, dengan sendirinya parti ini telah dan sedang dikuasai oleh seorang diktator bernama Lim
Kit Siang sejak 51 tahun lalu.
 

No comments: