Sunday, April 23, 2017

APAKAH SUMBER DR DZULKEFLY DARI SPAD BOLEH DIPERCAYAI?


Jika ada yang mempercayai dakwaan bekas Ahli Parlimen Kuala Selangor yang ingin mempertikai laporan World Economic Forum (WEF) yang telah meletakkan Malaysia di kedudukan ke-11 terbaik dunia dalam infrastruktur pengangkutan awam dan swasta, kemudian mendakwa tidak seperti apa yang diperolehi dari kajian Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) yang tahap kepuasan pengguna pengangkutan awam menunjukkan 48 peratus pengguna pengangkutan awam tidak berhasrat menggunakan pengangkutan awam pada masa hadapan... ia bukan sekadar satu pembohongan malahan
cubaan untuk mencalarkan kewibaan dan imej kerajaan dan SPAD.

Siapa itu Dr Zulkefly yang ingin pertikai laporan dari badan dunia ini dan apa kelayakannya untuk berbuat demikian? Sebagai seorang yang dikenali sebagai seorang pemimpin pembangkang yang angkuh dan beberapa kali didapati berbohong, selayaknya beliau telah ditolak rakyat di dalam PRU13 lalu. Kerana terlalu terdesak untuk kembali relevan di arena politik, setelah gagal mendapat tempat di dalam kepimpinan PAS, kini beliau mencuba nasib bersama parti baru tajaan DAP dan dengan kepimpinan Mat Sabu.

Laporan WEF bukan dipetik dari mana-mana laporan akhbar tetapi telah menjalankan kajian mereka sendiri. WEF adalah satu badan dunia yang saban tahun, forum anjuran mereka dihadiri oleh lebih daripada 2,500 pemimpin-pemimpin utama negara, bos-bos dunia perniagaan, ahli-ahli politik dan ekonomi serta wartawan-wartawan dari seluruh pelusuk dunia membincangkan isu-isu semasa dunia.

Yang pasti Dr Zulkefly tidak pernah dijemput sebagai panel mahupun menghadiri WEF ini walaupun beliau bangga memperolehi PhD berbanding PM Najib yang tidak pernah terlepas dijemput sebagai salah seorang panel.

Kajian yang didakwa Dr Zulkefly diperolehi dari SPAD juga ternyata satu pembohongan malahan beliau gagal memberi sebarang bukti sumber maklumatnya. Pihak SPAD juga mendakwa yang mereka tidak pernah membuat kajian seperti yang didakwa Dr Dzulkefly dan sekiranya ada, beliau perlu memberitahu sumber sebenarnya.

Kedua, satu lagi kedangkalan dalam Kenyataan Media yang dibuat oleh Dr Dzulkefly adalah mempersoalkan mengenai RM11.69 bilion untuk KTMB dan mendesak agar Laporan Tahunan KTMB bagi 3 tahun. Ini pasti satu desakan yang melucukan apabila beliau sendiri atau sesiapa saja boleh memperolehi Laporan Tahunan KTMB yang kini telah tersenarai di BSKL.

Jika benar RM11.69 bilion ini hilang, tunjukkanlah bukti yang ia tidak terdapat di dalam Laporan Audit dan Kewangan KTMB. Malangnya, Dr Dzulkefly sekadar membuat andaian dan yang pasti beliau ingin menimbulkan keresahan dan keraguan rakyat.

Mungkin ada yang akan mendakwa agar kerajaan, SPAD dan KTMB mengambil tindakan undang-undang terhadap pembohongannya namun Dr Dzulkefly bukanlah seorang pemimpin yang diiktiraf negara tetapi sekadar pemimpin parti pembangkang yang kecewa dan terdesak untuk meletakkan dirinya semula di dalam dunia politik setelah disuramkan PAS dan rakyat. Dengan lain perkataan... tidak berbaloi berhadapan dengan orang seperti Dr Dzulkefly dengan tindakan undang-undang tetapi sekadar dilondehkan pembohongannya dari penulis blog saja.
 

No comments: