Thursday, November 12, 2015

PRESIDEN MCA : MESEJ DEEPAVALI - RAIKAN PERPADUAN
Tiada yang lebih indah di Malaysia ini, apabila pelbagai bangsa yang terdiri daripada bangsa Melayu, Cina dan India dapat meraikan pelbagai perayaan bersama-sama sebagai sebuah keluarga. 

Di dalam semangat sebagai satu pasukan berpolitik di dalam keluarga Barisan Nasional, MCA yang mewakili bangsa Cina mengambil kesempatan mengucapkan Deepavali Nal Valthukkal khususnya kepada rakan-rakan MIC dan semua rakyat India yang meraikannya.

Di dalam sebuah negara yang kaya dengan pelbagai kaum, adat dan warisan, MCA juga telah turut meraikan bersama-sama rakan-rakan MIC di dalam Majlis Rumah Terbuka Deepavali di Batu Caves bersama-sama Perdana Menteri Najib Razak.

Di kesempatan ini juga, Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai menyeru kepada semua rakyat Malaysia dari pelbagai bangsa dan agama untuk mengeratkan lagi hubungan dengan mengukuhkan semangat perpaduan dan mengekalkan kekayaan warisan pelbagai kaum di negara ini.

Walaupun MCA mewakili bangsa Cina, namun pengetahuan mereka mengenai perayaan bangsa lain tidak pernah ketinggalan malahan bersama-sama berkongsi ucapan sesama pemimpin dan ahli-ahlinya. 

Di antara mesej yang disampaikan Presiden MCA adalah;
1. Ambillah kesempatan di hari perayaan untuk eratkan hubungan di antara keluarga dan rakan.
2. Ikatan perpaduan di antara pelbagai kaum dan bangasa adalah kekuatan Malaysia.
3. Terima perbezaan dan elakkan perpecahan. Kekal dan perkukuhkan keharmonian.
4. Selaku Menteri Pengangkutan, beliau mengingatkan agar memandu dengan selamat dan berjaga-jaga di perjalanan demi keluarga dan pengguna jalanraya yang lain.
Teks penuh ucapan dan pesanan Datuk Seri Liow;

 Sekali lagi dari MCA untuk rakan MIC dan mereka yang menyambut perayaan ini... Deepavali nal valthukkal

No comments: