Sunday, November 15, 2015

DATUK WEE - MCA TIDAK BOLEH TERIMA PERANGAI BIADAP ALVIN TANMahupun dahulu dipanggil Tanah Melayu dan kini Malaysia, sejarah lebih berabad lalu telah menunjukkan kita telah mampu dan berjaya hidup sebagai rakyat yang bersatu di dalam berbilang kaum dan fahaman agama. Kita rakyat Malaysia telah bersatu untuk mencapai kemerdekaan. Kini kita bersatu mengekalkan keharmonian dan kesejahteraan negara.

Barisan Nasional telah berjaya memupuk perpaduan di antara kaum dan anutan agama dan atas semangat bersama sayangkan negara, maka Timbalan Pengerusi MCA Datuk Wee Ka Siong bangkit untuk menegur perbuatan biadap Alvin Tan.

Ini bukan kali pertama Alvin Tan  memuat naik video yang mencemar ugama Islam dan menghina orang melayu tetapi beberapa siri penghinaan telah sengaja dipertontonkan. Walau apa pun pandangan rakyat Malaysia, MCA telah ke hadapan untuk mengutuk sekeras-kerasnya perbuatan biadap Alvin.

Terkini apabila Alvin mengeluarkan gambarnya menghina Al Quran, sebagai rakyat Malaysia dan pemimpin politik sebuah parti terbesar bangsa Cina, Datuk Wee tidak dapat berdiam diri dan sekali lagi mengutuk perbuatan yang tidak boleh diterima oleh sesiapa pun di negara ini.

Malangnya, tidak terdetik sedikit pun datang dari mana-mana pemimpin pembangkang DAP mahupun PKR yang berbangsa Cina. Dengan berdiam diri, maka kita faham akan pendirian mereka samada bersetuju dengan penghinaan Alvin ataupun mereka langsung tidak sensitif justeru tidak ikhlas menghormati orang Melayu dan agama Islam.

MCA tidak perlu bersandiwara dalam menghormati rakan-rakan berpolitiknya. Lain pula yang pernah ditunjukkan DAP sehingga sanggup membaca ayat-ayat Al Quran dan hadis, walaupun salah sebutannya, hanya untuk memancing undi orang Melayu. Lakonan DAP  serupa juga Alvin di mana, mereka sanggup menembusi masjid serta surau untuk berpolitik. Bezanya hanyalah DAP menghina secara halus tetapi Alvin menghina secara melampau.

Mana mungkin membenarkan seseorang yang tidak mengamalkan hadas besar dibenarkan memasuki masjid dan surau tetapi pihak pembangkang telah menutup mata demi kepentingan politik mereka.

MCA tidak perlu sehingga berjumpa pengundi-pengundi Melayunya di dalam masjid mahupun surau, tetapi kerana memahami dan ikhlas menghormati penganut agama Islam, mereka lebih selesa bertemu dan meraikan mereka di setiap sambutan perayaan umat Islam.

Inilah kegagalan DAP dan PKR serta PAS. Mereka gagal membentuk satu bangsa Malaysia yang mempunyai sikap saling hormat-menghormati dan perlu memahami budaya orang lain. Ini jelas terbukti dengan adanya sikap biadap seperti Alvin Tan.

No comments: