Tuesday, August 12, 2014

TAWAR MENAWAR EXCO SELANGOR DAP DAN PKR BERAKHIR

Setelah episod pemecatan Khalid Ibrahim sebagai ahli PKR dan seterusnya semalam Sultan Selangor telah perkenan mengekalkan jawatannya sebagai Menteri Besar Selangor dalam parti bebas, Khalid telah memberi tempoh hingga 12 tengah malam tadi untuk exco dari DAP dan PKR membuat keputusan samada bersama beliau atau menentangnya.

Kini timbul satu lagi episod, Khalid telah membuat keputusan memecat kesemua barisan exco dari DAP dan PKR dan mengekalkan exco-exco dari PAS. Khalid juga telah dijadualkan bertemu mereka hari ini namun seperti biasa, DAP dan PKR tetap angkuh enggan bertemu beliau secara individu.

Mereka angkuh dan enggan bertemu Khalid tetapi pada yang sama dikatakan berada dalam keadaan tidak menentu dan tunggang langgang.

Bila waratwan tanya mereka, ada yang berkata tidak terima panggilan dan ada juga yang sempat perli MB tidak buat temujanji dan ramai juga berkata `no komen’. 

Yang pelik mereka akui ada menerima notis mengenai mesyuarat Exco esok pagi.

Apa yang nyata beberapa Exco dilihat resah dan keliru. 

Contohnya Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan, Datuk Teng Chang Khim dari DAP tidak dapat bezakan lantikan kerajaan negeri sebagai exco dengan lantikan parti. Beliau beri alasan menghadirkan diri di SUK kerana mesyuarat berkenaan denggi dan sisa pepejal dan tidak sempat periksa panggilan telefon dan tiada berita atau pesanan dari SU bahawa ada pertemuan dengan MB tapi perjumpaan exco bersama MB esok ada pula.

Teng Chang Khim juga menafikan ada arahan letak jawatan dan pada masa yang sama beliau kata parti yang arahkan beliau terus bekerja dan arahan parti bekerja sebagai exco mesti dipatuh. Kelirunya dia sehingga tidak dapat bezakan antara arahan parti dan arahan kerajaan negeri.

Exco Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar, Elizabeth Wong Keat Ping pula meninggalkan SUK pada jam 1 tengah hari berlagak seperti artis dengan jawapan 'No Komen' dan hanya melambaikan tangan.

Kesemua exco DAP dan PKR diarahkan oleh parti masing-masing supaya jangan bertemu Abdul Khalid secara individu, sebaliknya menyatakan pendirian berkumpulan pada mesyuarat exco esok.

Khalid hanya memerlukan sokongan empat Exco untuk meneruskan urusan pentadbiran negeri. 

Tanpa menunggu hari esok, hari ini Khalid telah pun menyatakan...


No comments: