Monday, August 11, 2014

KHALID : I CAN LEAD SELANGOR WITHOUT PKR AND DAP

Kenyataan Khalid Ibrahim selepas pertemuan dengan Sultan Selangor untuk menjelaskan kedudukannya setelah dipecat dari keahlian PKR pagi tadi...... berserta kenyataan rasmi;


Namun ini pula kenyataan balas dari PKR dan DAP;

... kenyataan YAB Tan Sri Khalid Ibrahim kepada pihak Istana bahawa beliau mempunyai sokongan majoriti Dewan Undangan Negeri itu adalah meragukan. 

Dengan penolakan terbuka KEADILAN dan DAP, itu juga bermakna YAB Tan Sri Khalid Ibrahim hanya boleh mempunyai sokongan majoriti dengan mendapat sokongan dari 12 ADUN UMNO.


Oleh yang demikian, KEADILAN dan DAP mendesak supaya:

  1. YAB Tan Sri Khalid Ibrahim membuktikan kepada rakyat jelata sokongan majoriti yang diperolehi oleh beliau itu seperti mana yang beliau dakwa. Ini termasuklah memanggil sidang Dewan Undangan Negeri untuk melakukan undi kepercayaan atau cara-cara lain yang boleh membuktikan bahawa beliau mempunyai sokongan dari ADUN PAS dan UMNO;

  1. UMNO menyatakan secara terbuka bahawa 12 ADUN UMNO menyokong YAB Tan Sri Khalid Ibrahim seperti mana yang didakwa oleh beliau. Jika 12 ADUN UMNO tidak menyokong YAB Tan Sri Khalid Ibrahim, maka jelaslah beliau telah mempersembahkan maklumat palsu kepada DYMM Tuanku Sultan Selangor.

KEADILAN dan DAP akan terus menggunakan segala kaedah mengikut Undang-undang Tubuh Negeri dan enakmen yang berkenaan untuk mengembalikan tampuk pemerintahan Kerajaan Selangor kepada Pakatan Rakyat yang dipilih oleh rakyat dalam pilihanraya umum yang lepas. Langkah seterusnya mengikut Undang-undang Tubuh Negeri akan dimaklumkan selepas pimpinan Pakatan Rakyat terus bermesyuarat mencari muafakat menyelesaikan perkara ini dengan baik.


SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL

Setiausaha Agong KEADILAN

TONY PUA

Pengerusi DAP Selangor


11 Ogos 2014
 


Persoalannya, PKR telah pecat Khalid dan beliau bukan lagi Ahli PKR, maka apakah rundingan dan laporan kepada Pakatan terutama PKR diperlukan lagi?

Siapakah orang yang paling gembira sekarang?No comments: