Monday, January 30, 2017

SPAD BERTUGAS DI SELURUH NEGARA SEPANJANG RAKYAT BERCUTI PADA TAHUN BARU CINA

Walaupun rakyat sedang menikmati cuti panjang sempena Tahun Baru Cina, penguatkusa SPAD tetap menjalankan tugas mereka dengan penuh dedikasi dan tanggungjawab bagi memastikan setiap penumpang pengangkutan awam darat terutama yang menaiki bas akan terjamin keselamatan mereka dan sampai ke destinasi tanpa ada sebarang gangguan.

Sejak dilancarkan pelbagai kempen keselamatan jalanraya tatkala menjelang cuti Tahun Baru Cina, SPAD juga telah menjalankan operasi bersama-sama agensi lain dan di antaranya adalah;SPAD Wilayah Selatan telah mengadakan program walkabout bersempena dengan Perayaan Tahun Baru Cina di terminal Larkin Sental, Johor Bahru. Program ini turut disertai oleh beberapa agensi lain seperti JPJ, PDRM, PAJ, AADK,BPA, JKJR dan beberapa pengendali bas ekspres.

SPAD Timur, cawangan Kelantan dan UTC Pahang turut mengadakan Kempen Kesedaran Pengguna Pengangkutan Awam Darat "Safe Journey For All" sempena Perayaan Tahun Baru Cina 2017 yang telah diadakan di Terminal Bas Lembah Sireh dan bagi UTC Pahang di Terminal Sentral Kuantan.

SPAD Melaka telah menyertai Majlis Pelancaran Ops Selamat yang diadakan di Tol Simpang Ampat dan di Freeport A Famosa Oulet, Alor Gajah, Melaka. Program telah disempurnakan oleh YB Datuk Lim Ban Bong, Exco Pengangkutan dan Datuk Abd Jalil - Ketua Polis Melaka. "Emergency Respond Team Ops Selamat turut dilancarkan yang melibatkan agensi-agensi seperti JPJ, SPAD, JBPM, PDRM, APM, Jab. Kesihatan, JKJR dan MKJR. yang bertujuan untuk memberikan bantuan jika berlaku sebarang kemalangan disepanjang lebuhraya.

SPAD Wilayah Tengah telah mengadakan program walkabout bagi Kempen Keselamatan Dan Hak Sebagai Pengguna Bas Ekspress Sempena Perayaan Tahun Baru Cina 2017 yang bertempat di Terminal Bas Klang Sentral. Sebanyak 100 beg "goodies" telah diedarkan kepada penumpang bas dan mereka turut diberi penerangan berkenaan hak dan tanggungjawab sebagai penumpang.

SPAD UTC Kedah telah mengadakan Kempen Kesedaran Pengguna Pengangkutan Awam. Kempen ini diadakan di Terminal Bas Shahab Perdana. Goodies dan flyers 'Hak Penumpang Bas Ekspres' telah diedarkan dimana kakitangan SPAD turut memberi penerangan berkenaan Hak Penumpang Bas Ekspres dan aplikasi MeterOn kepada penumpang bas ekspres serta pemandu bas Ekspres. Sewaktu kempen dijalankan, Timbalan Ketua Pengarah Pengurusan JPJ Malaysia, Dato Wan Ahmad Uzir Wan Sulaiman mengadakan kunjungan serta penyerahan buah limau kepada kakitangan yg bertugas.Turut hadir bersama Pengarah JPJ Kedah, En IsmaSuhaimi Shariff.

Penumpang juga disarankan untuk membuat aduan ke talian bebas aduan SPAD 1800887723 atau membuat aduan terus dengan menggunakan aplikasi MeterOn jika terdapat kesalahan yang dilakukan oleh pemandu bas. 

Pada masa yang sama, sepanjang operasi yang dijalankan, beberapa tangkapan telah di buat dan di antaranya;

 .... dan juga;

No comments: