Tuesday, January 24, 2017

MCA ANGGAP TUDUHAN DR MAHATHIR HANYA UNTUK TUTUP PEKONG SENDIRI


Sekiranya Dr Mahathir ingin melihat hubungan baik di antara MCA dan UMNO bertukar tegang malahan mungkin kucar-kacir dengan kenyataan 'u-turn' terbarunya di mana dikatakan MCA telah menuntut jawatan Timbalan Perdana Menteri, beliau dan rakan-rakan DAP terutama Kit Siang akan hanya kecewa kerana kedua-dua mereka ini tidak lebih dari dianggap sebagai pengacau dan tidak lagi relevan.

Setelah tersedar yang beliau telah secara tidak sengaja mengesahkan pakatan sulitnya dengan Kit Siang, Dr Mahathir kini beralih untuk mencari alasan dan menuding jari kepada MCA. Dr Mahathir terpaksa mengambil masa lebih daripada 24 jam untuk menyedari bahawa dia telah mengecewakan DAP dan Kit Siang dan terus menukar kepada kenyataan 2009 oleh bekas timbalan MCA Setiausaha Agung.

Walaupun ia adalah petikan akhbar pada tahun 2009, semua faham akan senario politik pada ketika itu adalah sama sekali berbeza daripada hari ini malahan pemimpin-pemimpin MCA telah bersilih ganti, begitu juga landskap politik mereka.

Ini jelas menunjukkan bahawa Dr Mahathir adalah sangat terdesak untuk mencari alasan lain bagi menutup kelicikan politik DAP yang sedang rancak meraih pengaruh dan simpati pengundi Melayu. Maka, segalanya perlu dilakukan walaupun terpaksa melencong untuk berkali-kali demi memastikan agenda politik DAP tidak terhalang dan perlu diteruskan.

Malangnya, UMNO dan MCA yang telah sekian lama menjadi rakan politik yang setia, tidak sekali-kali akan terpedaya mahupun tergugat. Pemimpin-pemimpin dan juga ahli-ahli kedua-dua parti ini terlalu memahami siapa itu Dr Mahathir dan Kit Siang  ketika ini.

PM Najib Razak juga didalam kenyataannya mengesahkan yang kepimpinan MCA hari ini tidak pernah menuntut jawatan Timbalan Perdana Menteri dan ia hanyalah untuk menambahkan lagi koleksi u-turn Dr Mahathir demi memujuk hati rakan barunya Kit Siang yang disebabkan mulut yang celuparnya sendiri.

Apabila Timbalan Presiden MCA Datuk Seri Dr Wee Ka Siong menganggap tuduhan Dr Mahathir sebagai merepek, ia adalah tepat sekali kerana mana mungkin tatkala MCA di dalam kedudukan yang terlalu lemah, mereka akan mampu membuat tuntutan untuk jawatan tertinggi tersebut. Pada tahun 2008, MCA hanya mampu menang 15 kerusi parlimen daripada 31 yang telah dipertandingkan.

Bagi Datuk Wee, walaupun ia telah dilaporkan di media namun ia bukanlah cadangan rasmi MCA kerana ia sekadar pandangan peribadi. Cadangan dari ahli-ahli ketika berbahas adalah suatu perkara biasa dan ia bukan saja berlaku di dalam MCA malahan di pihak pembangkang juga. Baru-baru ini, di dalam konvensyen DAP, ada cadangan agar Kit Siang meletakkan jawatan kerana bersekongkol dengan Dr Mahathir namun DAP tidak pula menganggap ia sebagai kenyataan rasmi mereka.

Datuk Wee juga mengingatkan DAP, apakah jawatan Timbalan Perdana Menteri dijadikan tujuan utama untuk berbaik-baik dengan Dr Mahathir? Pada masa  yang sama, Timbalan Presiden MCA Datin Paduka Chew Mei Fun menyeru agar ahli-ahli MCA tidak terkesan dengan kenyataan u-turn Dr Mahathir malahan tidak perlu diambil peduli kerana Dr Mahathir sendiri 'blur' dengan apa yang dikatakan sendiri.

Yang pasti, samada UMNO atau MCA dan mahupun rakan-rakan politik lain di dalam Barisan Nasional tidak terkesan dengan u-turn terbaru Dr Mahathir. Ini adalah kerana mereka cukup memahami ia sekadar permainan politik seorang usang yang terlalu terdesak dan akan lakukan apa saja walaupun terpaksa memutar-belit kenyataannya sendiri.
 

No comments: