Friday, February 03, 2017

PENGUATKUASA SPAD DAN ANGGOTA KESELAMATAN LAIN TERIMA PENGHARGAAN PM NAJIB


Di manakah kita ketika anggota keselamatan bertugas di musim cuti perayaan? Alangkah bertuahnya kita apabila keselamatan kita dijaga dan dipantau rapi sehingga kita dapat meraikan cuti perayaan bersama-sama keluarga dan rakan pada setiap kali musim cuti menjelang, manakala anggota keselamatan pula setia menjalankan tugas mereka.

Oleh itu, PM Najib Razak mengajak semua rakyat Malaysia bersama-sama menghargai pengorbanan yang mereka lakukan. Operasi bersama yang pasti dilakukan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat Malaysia (SPAD) dengan PDRM, JPJ dan agensi lain untuk memantau dan mengawal selia perkhidmatan pengangkutan awam darat bagi memastikan mengelak sebarang tragedi kemalangan dan kehilangan nyawa.

Penghargaan PM Najib kepada anggota keselamatan SPAD telah dinyatakan di dalam laman blog peribadinya - www.najibrazak.com sempena musim cuti perayaan Tahun Baru Cina yang pasti ramai akan pulang ke kampung dan tidak terkecuali bangsa Tionghua saja. Maka, operasi pemantauan jalan raya ini diharapkan dapat diadakan dengan lebih kerap walaupun dijalankan dari semasa ke semasa.

Sebagaimana yang kita ketahui, penguatkuasa SPAD bukan saja menjalankan tugas di musim perayaan sahaja malahan pada setiap masa. Di samping bersama-sama dengan anggota penguatkuasa keselamatan yang lain, SPAD juga akan sentiasa berada di terminal-terminal bas bagi memantau aktiviti ulat tiket tidak berlaku manakala di bandar-bandar, mereka sering menjalankan operasi untuk membenteras pemandu-pemandu teksi yang gemar melanggar undang-undang terutamanya mengenakan caj tambang yang melampau kerana enggan mengguna meter.

Di lapangan-lapangan terbang juga, pihak penguatkuasa SPAD sebenrnya bertugas selama 24 jam walaupun bukan pada hari-hari cuti perayaan untuk memastikan ulat-ulat teksi tidak akan mengambil kesempatan ke atas pelancung mahupun penumpang di lapangan terbang.

Begitulah gigihnya penguatkuasa SPAD dalam melaksanakan tugas mereka. Oleh itu pengorbanan yang tinggi nilainya ini telah disarankan PM Najib betapa perlu dihargai dan seharusnya berterima kasih ke atas jasa mereka yang pasti mendahulukan tugas daripada bersama-sama keluarga.

No comments: