Sunday, November 23, 2014

'GAME CHANGER' SUASANA SOSIAL ANAK-ANAK MUDA... APA IDE DATUK DR MASHITAH?Pengajian pondok telah lama wujud tetapi siapa yang beri perhatian supaya pengajian ini terus hidup dan masalah mereka dibawa ke pengetahuan kerajaan?

Sebelum ini, kami telah berkongsi ide Perdana Menteri agar pengajian pondok diberi perhatian dan dilihat sangat relevan... DI SINI.

Amanah dan tanggungjawab telah dipikul Datuk Dr Mashitah agar ide Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia (YPPM), bukan sekadar untuk dihidupkan namun perhatian dan mengetahui masalah mereka dibawa ke pengetahuan terus kepada Perdana Menteri.

Dengan tema Bajet 2015 yang memberi perhatian kepada kepentingan rakyat telah dilengkapkan apabila Datuk Dr Mashitah telah berjaya meyakinkan Perdana Menteri untuk meluluskan peruntukan sebanyak RM25 juta, setelah satu setengah tahun YPPM diwujudkan dan sebelum ini tidak pernah
diperolehi.

Dana yang diperolehi ini disalurkan melalui Kementerian Pendidikan dan satu jawatankuasa akan dibentuk bukan sahaja untuk pemantauan dana tetapi platform untuk YPPM memberi input dibuat kajian terperinci mengenai sekolah-sekolah pondok.

Walaupun pengajian sekolah pondok tidak terdapat di dalam Pelan Pendidikan Nasional, namun melalui Kementerian Pendidikan, perkara-perkara seperti statistik sekolah pondok di peringkat negeri, berapa ramai guru terlatih dan modul pembelajaran akan dikaji dan dipantau. Satu klasifikasi sekolah-sekolah pondok ini akan dicadang oleh YPPM agar bantuan dapat disalurkan terus kepada sekolah-sekolah yang layak menerimanya.

YPPM menyedari senario serta masalah yang dihadapi graduan-graduan pengajian pondok di mana mereka tiada tempat setelah tamat pengajian. Sistem korikulum sekolah pondok yang tidak mengikuti dasar Pendidikan Nasional di mana pelajar-pelajarnya tidak perlum mengambil SPM, menghadapi masalah mengisi jawatan-jawatan kosong seperti imam walaupun mereka mempunyai pengetahuan agama dan boleh hafal quran.

Dengan itu, YPPM diberi tanggungjawab agar graduan pondok ini mampu mendapat tempat dalam arus perdana. Pertamanya, pelajar-pelajar sekolah pondok ini diminta menduduki peperiksaan SPM. Walaubagaimanapun, YPPM telah memohon kepada Kementerian Pendidikan agar pelajar-pelajar yang telah belajar beberapa tahun dikecualikan kerana ilmu yang telah mereka perolehi dapat melayakkan mereka sebagai seorang imam.

Di samping itu, mereka juga diberi peluang memperoleh kemahiran-kemahiran tertentu seperti peluang membaiki kereta, agar mereka bukan sekadar layak ditempatkan di majlis-majlis agama tetapi mampu peroleh pendapatan yang lebih.

YPPM akan menjalankan kempen supaya sekolah-sekolah pondok berdaftar dengan Kementerian Pendidikan di seluruh negara dan dengan ini rakyat akan dapat mengetahui kewujudan mereka dan keperluan sekolah-sekolah ini juga dapat diberi perhatian. Pendaftaran mereka juga akan menimbulkan keyakinan masyarakat ketika sebarang bantuan dan derma ingin disalurkan kepada mereka.

Adalah menjadi tanggungjawab semua umat Islam membangunkan sekolah-sekolah pondok ini dan ia boleh dianggap sebagai fisabilillah dan mereka juga layak untuk menerima asnaf zakat.

Ketika ini, YPPM beropearasi di sebuah rumah di Bukit Persekutaun di Jalan Traves. Kepada yang ingin mendaftar, boleh berkunjung ke;
No. 2598/3, Jalan Johor Selatan
Bukit Persekutuan
50480 Kuala Lumpur
MALAYSIA.

TEL/ FAX : +603-2201 6711


atau laman web YPPM

Mereka tidak perlu menjadi ahli YPPM. Mereka adalah NGO yang akan membawa masalah mereka ke peringkat atasan untuk dipertimbangkan dan YPPM akan menghantar pegawai-pegawainya sendiri ke tempat mereka untuk membuat kunjungan selanjutnya.

Rupa-rupanya, Datuk Dr Mashitah adalah seorang anak pondok. Justeru itu, beliau berasa bertanggungjawab untuk perjuangkan warga pondok agar mendapat pengiktirafan sewajarnya. Menjadi hasrat Datuk Dr Mashitah sebagai 'game changer' suasana sosial anak-anak muda yang sihat di mana mereka akan melihat anak-anak muda duduk di bawah pokok sambil mengaji quran atau adanya nanti anak-anak muda yang mendendangkan ayat-ayat suci al-quran dengan dihadiri pendengar di kalangan anak muda juga.

Memandangkan umat islam hari ini berhadapan dengan ancaman akidah dan ancaman pemikiran, kita tercari-cari para ilmuan dan para golongan agama sebagai rujukan. Oleh itu, adalah menjadi matlamat YPPM juga untuk membawa tok-tok guru dari pengajian pondok sebagai tumpuan rujukan. Seandainya mereka tidak diketengahkan, maka menjadi satu kebimbangan mereka yang tidak layak pula yang memberi pandangan tentang agama sehingga kadangkala fatwa yang dikeluarkan nanti mampu mengelirukan umat Islam.

Tiba masanya, graduan-graduan sekolah pondok ini ditempatkan di arus perdana kerana mereka lebih layak dijadikan contoh dan ikon remaja.

No comments: