Monday, November 17, 2014

YAYASAN PONDOK - IDEA MURNI PERDANA MENTERI DIREALISASIKAN

Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia

Ugama Islam hari ini tidak lagi berhadapan dengan cabaran penyebarannya. Dengan maklumat di hujung jari, ilmu agama kini dengan mudah diperolehi malahan kita kadangkala merasa tereperanjat apabila pihak-pihak yang kita ketahui merupakan musuh-musuh Islam mengetahui lebih dari apa diketahui penganut ugama Islam sendiri.

Hari ini pengetahun ugama Islam tidak lagi eksklusif hanya untuk penganutnya sahaja, malahan orientalis Barat dan musuh-musuh Islam telah membaca dan mengkaji segala jenis penulisan dalam bentuk kitab, transkrip, makalah dan sehingga karya besar daripada teks pondok juga dibaca dan diambil untuk tujuan pelbagai serangan ilmiah.

Trend pasca-modenisme yang sedang berlaku serta menghadapi isu kebebasan mutlak, rasionalisme tanpa had, sekularisme, liberalisme dan pluralisme agama, sebenarnya hujah daripada teks pondok adalah lebih mantap.

Sebenarnya, itulah di antara pesanan YAB DS Najib, Perdana Menteri kepada kita. Justeru itu, beliau menyeru para ulama dan intelek Islam agar berdiri dalam satu saf bagi melahirkan pemikiran Islam yang kukuh dan penghujahan yang mantap serta meyakinkan bagi menghadapi musuh-musuh Islam.

Di dalam usaha mempertahankan identiti Melayu-Islam di rantau ini di mana institusi pondok dilihat kekal relevan pada masa kini dan ide mewujudkan Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia (YPPM) oleh DS Najib telah didaftarkan sebagai sebuah badan kerajaan pada 1 Ogos 2012.

Apabila kita menyelamai matlamat penubuhan YPPM, jelas sekali ia tidak lain memberi pengiktirafan kepada institusi pengajian pondok dan warga pondok yang telah melahirkan ramai tokoh ilmuwan agama dalam menyumbang kepada pembangunan dan perkembangan pendidikan Islam. Di sini juga jasa dan bakti para ulama, tok guru dan tok mudir diiktiraf kerajaan kerana berjaya melahirkan generasi ilmuwan agama dan pengajian Al Quran.

Bagi memastikan imej sistem pengajian pondok tidak mundur dan terpinggir serta bebas dari golongan taksub, Yayasan bekerjasama dengan agensi kerajaan, swasta serta NGO meneruskan kelangsungannya. YPPM akan memainkan peranan penting meningkatkan keupayaan dan kejayaan institusi pondok bagi melahirkan generasi yang berilmu dan berwasatiyah.

Seharusnya kita rasa bersyukur kerana usaha pemimpin negara memartabatkan institusi pondok dan telah pun dizahirkan komitmennya bagi bagi memelihara akidah umat Islam berteraskan Sunnah Wal-Jamaah dan hal agama tidak dipermainkan oleh mana-mana pihak.

Kepada yang berminat mengetahui program-program serta maklumat mengenai Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia (YPPM) .... boleh layari DI SINI

No comments: