Friday, May 04, 2018

#PRU14 : PARLIMEN AYER HITAM SEMEMANGNYA PANAS DAN DAP PERLUKAN SAMSENG UNTUK MENANG


Video di atas menceritakan kejadian sebenar.

Sedangkan mereka yang mula membuat kecoh dan berlagak samseng di kawasan orang, tetapi berlakon seolah-olah dia adalah mangsa. Itulah tabiat DAP yang cekap memangsakan diri sehingga mangsa keganasan, seorang aktivis BN di Yong Peng yang telah berada di usia emas 77 tahun, ditolak dari atas pentas hanya kerana marah bendera PKR dicabut dari pentas MCA.

Yang sah, samseng tersebut adalah penyokong DAP yang amat terkesan dengan kehadiran Datuk Wee Ka Siong yang sedang memberi ceramahnya. DAP telah menganggap DUN Yong Peng kawasan mereka dan MCA tidak dibenarkan langsung berjumpa pengundi. Jika ini adalah cara demokrasi yang diamalkan DAP, nampaknya terpesong jauh dari parti yang mereka wakili dengan mengguna perkataan - Democracy Action Party.

Sebelum video sebenar dikeluarkan MCA, mangsa sebenar yang bernama Tan Hong Hi @ Ting Hong Hi telah diserang hebat di media sosial tetapi ia tidak bertahan lama. Yang pasti, setelah video sebenar dikeluarkan, cybertrooper DAP terus hilang dan lebih menjelekkan, kesilapan yang sengaja dibuat tidak langsung permohonan maaf diutarakan.

Begitu juga berlaku sejurus proses penamaan calon telah berlangsung dan poster hasutan DAP diturunkan. Sedangkan, SPR telah mengeluarkan garis panduan yang jelas tidak membenarkan bahan-bahan kempen berbentuk fitnah dan hanya pemimpin politik yang mewakili parti atau calon-calon saja dibenarkan. Konon ingin mencabar SPR, DAP menegakkan poster yang terpapar gambar Dr Mahathir dan Datin Seri Rosmah.
Jelas yang bertanding ialah PKR dan DAP telah bersetuju ketepikan logo roket. Lebih musykil apabila DAP tiada rasa hormat sehingga sanggup ketepikan Wan Azizah sebagai Presiden dan mengiktiraf Dr Mahathir sebagai ketua mereka walaupun Pakatan Harapan tidak wujud.

Bukankah dengan jelas ditulis di dalam Tataetika Pilihanraya seperti berikut;

Pemasangan bahan kempen tertakluk kepada peraturan berikut:-

(a)  Hanya gambar calon yang bertanding di dalam Bahagian Pilihan Raya berkenaan dan pemimpin utama parti politik yang  bertanding,  simbol  dan manifesto  parti  atau  calon  dibenarkan   dalam   poster   atau   kain  rentang.   Slogan, karikatur  atau  apa-apa  bentuk  penyampaian  mesej  yang 
mempunyai apa-apa  unsur  sindiran  dan  mengejek  sama  sekali     tidak    dibenarkan;

(b) Tidak   boleh   memasang   poster   gambar   mana-mana  pemimpin  parti  politik  yang  tidak  bertanding  di  Bahagian  Pilihan   Raya   berkenaan, kecuali   gambar   pemimpin utama   parti   politik   yang   digandingkan   (berpasangan)  dengan gambar calon dalam poster yang sama;

Samada DAP tidak faham bahasa melayu atau sebenarnya tidak ingin faham kandungan Tataetika yang dikeluarkan SPR. Tetapi apabila SPR bertindak, mereka dengan mudah menuding jari dan melontar pelbagai tuduhan. Sudahlah tidak ingin mengikut undang-undang, kemudian dengan mudah membuat pelbagai tuduhan.

Itulah DAP, baling batu kemudian sembunyi tangan. Parti rasis Cina ini memang terkenal dengan pemimpin-pemimpin yang kurang ajar walaupun jelas itu adalah salah mereka sendiri. Maka jangan terkejut apabila mereka diberi kuasa dan sesuatu masalah timbul nanti, rakyat akan dipersalahkan dan bukan mereka.

Apakah kejadian di Yong Peng harus dibenarkan di tempat lain? Pengundi Ayer Hitam tidak perlukan seorang perosak seperti Chin Tong. Setelah pelbagai kerosakan ditinggalkannya di Kluang, kini perosak rakyat ini ingin merebak ke Ayer Hitam pula.

No comments: