Wednesday, October 04, 2017

#PERJUANGAN4ALL, BALIK PULAU, PULAU PINANG - KENALI WAJAH SEBENAR DAP


Salah satu sebab utama mengapa DAP sentiasa anti-UMNO adalah kerana sejarahnya sendiri. UMNO yang wujud 20 tahun lebih awal dari DAP telah bergabung tenaga dengan wakil bangsa Cina melalui MCA dan wakil bangsa India dari MIC, berjuang menuntut kemerdekaan sehingga berjaya. Ketika itu DAP belum lagi wujud dan gabungan parti-parti dalam Perikatan telah bersama-sama berkongsi kuasa tanpa ada politik perkauman.

Malangnya setelah wujud DAP 20 tahun kemudian, dalam beberapa tahun saja, sejarah telah membuktikan tercetusnya tragedi rusuhan kaum di antara bangsa Melayu dan Cina pada Mei 1969. Belum lagi kita sentuh serangan komunis yang telah menyerang negara secara berterusan walaupun setelah mencapai kemerdekaan. Kemudian Singapura pula dihalau dari Malaya kerana mendesak memperjuangkan "Malaysian Malaysia" yang diterajui Lee Kuan Yew yang tidak bersetuju dengan penguasaan UMNO dan Melayu.

Walaupun C. V. Devan Nair adalah pengasas DAP, bila dilihat dari sejarah dan matlamat penubuhannya, parti itu ditubuh hanya 2 bulan selepas Singapura  berpisah dari Malaysia. Oleh kerana PAP telah dibubarkan di Malaysia, agenda China perlu diteruskan, maka Lee Kuan Yew telah mengarahkan Kit Siang kembali ke Malaysia untuk memastikan "Malaysian Malaysia" dapat dilakukan melalui DAP. DAP telah diambilalih oleh Kit Siang dengan memegang jawatan paling berpengaruh iaitu sebagai Setiausaha Agong parti dan Pengarang lidah rasmi mereka, the Rocket.

Sejarah Kit Siang, DAP dan PAP bukan tidak ada yang mengetahuinya tetapi apa yang berlaku hari ini telah membuktikan pendedahan UMNO adalah benar. Dua pilihanraya umum lalu telah memberi kemenangan besar kepada DAP sehingga 80% pengundi cina telah beralih arah kepada kerana dakyah dan doktrin kempen mereka. Akhirnya DAP dapat menguasai Pulau Pinang secara mutlak dan mempunyai pengaruh cukup besar di Kedah, Perak dan Selangor.

Setelah menguasai Pulau Pinang, apa yang disifatkan Ketua Penerangan UMNO Tan Sri Annuar Musa sebagai nasib rakyat Pulau Pinang hari ini terpaksa memakan buah dan bunga yang busuk kerana sebelum ini terpengaruh dengan buah yang ranum dan bunga yang cantik yang telah dibawa DAP sebenarnya beracun dan busuk, akhirnya mereka tersilap percaturan.

Lihat saja apa yang terjadi kepada rakyat Pulau Pinang yang saban hari terpaksa menanggungnya sehinggakan prestasi ekonomi negeri bertambah merudum, rasuah berleluasa di kalangan pemimpin negeri, malapetaka banjir semakin merosakkan pulau itu dan lebih ketara apabila rakyat tempatan tidak mendapat pembelaan tetapi pelabur dari Singapura dan dari luar negara diberi perhatian.

Permasalahan ini bagi Tan Sri Annuar telah berlaku kerana rakyat tidak memahami asas dan asal kepada sesebuah perjuangan parti sehingga mereka telah terpedaya dengan permainan DAP yang mengamalkan politik kebencian yang memastikan bangsa Cina membenci Melayu, Islam, UMNO, Barisan Nasional dan juga rakan-rakan parti komponen Barisan Nasional yang bukan Melayu.

Jika disingkap sejarah perjuangan UMNO pula, Tan Sri Annuar mendedahkan yang perhimpunan UMNO yang pertama juga turut membincangkan kerakyatan bangsa Cina dan India. Ini jelas menunjukkan UMNO dari awal penubuhannya telah memikirkan kepentingan bangsa lain dan akhirnya berjaya menggabungkan mereka untuk berkongsi kuasa.

Sememangnya nyata, apabila tidak mengetahui asas berpolitik, makan akan jadilah caca marba ibarat terputus dari akar tetapi sekadar nampak daun, bunga dan buah sedangkan benih pokok tidak diambil peduli asal usulnya. Oleh itu, lihatlah DAP dengan wajah sebenar mereka yang bertopeng di sebalik nama parti yang mendakwa mereka adalah sebuah parti demokratik.

No comments: