Thursday, October 12, 2017

MCA : DULU UNDI PAS ADALAH UNTUK DAP, HARI INI UNDI PAS UNTUK UMNO?


Ketika bersekongkol dengan PAS dalam Pakatan Rakyat, Lim Kit Siang pernah mengakui yang jika bangsa Cina mengundi PAS, ia sama juga memberi undi untuk DAP bagi menghalalkan penerimaan perlaksanaan hukum hudud di kalangan penyokong dan pengundi Cina. Nampaknya, DAP bukan saja terjerat dengan permainan kata-kata mereka sendiri, DAP juga kehilangan modal untuk menerangkan kepada pengundi Cina senario politik yang berlaku hari ini yang jelas berpunca dari mereka sendiri.

Di dalam keadaan yang cukup terdesak untuk mencari idea ke atas penipuan mereka terdahulu, Guan Eng baru-baru ini telah nampaknya terpaksa memusing pendirian DAP yang jika sesiapa mengundi PAS bermakna mereka memberi undi kepada UMNO. Undi untuk UMNO?

Bagi MCA, mana mungkin dakwaan Guan Eng ini ada asasnya memandangkan PAS bukanlah parti komponen Barisan Nasional. Sekiranya PAS bertanding, apakah UMNO/BN tidak akan meletakkan calonnya? PAS dan UMNO/BN akan bersaing di PRU14 nanti, ini jelas menunjukkan mereka tetap bersaing.

Kerjasama UMNO dan PAS bukanlah kerjasama politik sepertimana yang pernah berlaku di dalam Pakatan Rakyat di antara DAP dan PAS. Mereka hanya akan bersefahaman di dalam aspek kepentingan Islam dan Melayu. Ini terserlah apabila berlangsungnya PRK di Sungai Besar dan Kuala Kangsar apabila calon PAS dan UMNO bertanding di kawasan yang sama.

MCA melihat yang DAP sangat tertekan apabila mengetahui pengundi Cina telah menyedari yang mereka sebenarnya bukanlah parti yang mempunyai prinsip sejati atau lebih tepat, prinsip DAP akan mudah berubah-ubah dan flip-flop.

DAP telah membuktikan sedemikian apabila lebih dari 30 tahun, Dr Mahathir adalah musuh utama mereka tetapi pada hari ini, bekas Presiden UMNO itu adalah pemimpin utama mereka di dalam Pakatan Harapan. Dr Mahathir yang sering dianggap sebagai diktator yang korup, orang yang bertanggungjawab menghancurkan sistem kehakiman dan zalim menyekat kebebasan suara rakyat dan media.

Sepertimana yang telah dinyatakan Presiden MCA Datuk Liow Tiong Lai, Kit Siang tidak henti-henti menyerang Dr Mahathir ddi dalam skandal kehilangan rezab BNM dalam forex, tetapi pada hari ini beliau telah berubah untuk menyokong kesalahan mantan Perdana Menteri itu.

Malahan, DAP juga telah menaja kewujudan dan bekerjasama dengan parti serpihan dari PAS, PAN dan rata-rata hampir kesemua ahli dan pemimpin PAN datangnya dari PAS. Hakikatnya, samada PAN ataupun PAS, DAP adalah sebahagian daripada sebab-sebab wujudnya fahaman Taliban di Malaysia apabila bekerjasama dengan PAS dan membantu mereka bertapak.

Oleh itu, demi kepentingan politik mereka semata-mata, adalah lebih tepat jika Kit Siang, Guan Eng dan DAP sekarang ini memberitahu penyokong-penyokongnya yang mereka telah membuat pusingan 180 darjah di mana jika mereka mengundi DAP, itu adalah untuk menyokong ekstrimisma ugama dan Mahathirisma.

No comments: