Wednesday, October 11, 2017

5 SOALAN DARI KIT SIANG, RAKYAT BOLEH JAWAB BAGI PIHAK ANNUAR MUSA


Di dalam artikel terkininya yang diterbitkan portal MalaysiaKini bertajuk 'What did Annuar Musa have to do to remain Umno info chief?', jelas sekali Kit Siang sangat terkesan dan gabra dengan kenyataan Ketua Penerangan UMNO Tan Sri Annuar Musa. Beliau bertanya apakah benar Dr Mahathir telah terhasut dan termakan dengan dengan janji-janji manisnya?

Namun, bila dibaca lebih lanjut, tajuknya membawa persepi lain daripada isi kandungan yang keseluruhannya ingin memberi prasangka kepada Tan Sri Annuar dengan isu rasuah ketika beliau adalah Pengerusi MARA dan KAFA. 5 soalan diajukan agar Tan Sri Annuar menjawab. Nampaknya, Tan Sri boleh tersenyum kerana 30 juta rakyat Malaysia boleh menjawab untuk beliau termasuklah 10 juta lebih ahli-ahli Barisan Nasional.

Apabila Kit Siang menyentuh soal salah guna kuasa dan rasuah dan cuba mengaitkan dengan sesiapa saja pemimpin lain di Malaysia ini, pasti ramai yang akan gelakkan beliau. Anak sendiri kaki rasuah, Setiausaha Agong parti sendiri terpalit dengan rasuah, Kit Siang masih ingin kaitkan rasuah dengan orang lain?

Beza ketara yang berlaku di antara isu rasuah Tan Sri Annuar dan Guan Eng, TSAM hanya disiasat. Malahan beliau sendiri telah pergi ke SPRM dengan rela hati membantu dalam siasatan. Sedangkan semua rakyat Malaysia tahu, Guan Eng telah didakwa dan menunggu perbicaraan di mahkamah. Guan Eng juga sedang berusaha untuk melengah-lengahkan kes dakwaan SPRM dan rakyat juga tertanya-tanya, jika tidak bersalah, mengapa perlu dilengahkan?

TSAM digantung dari tugas ketika siasatan SPRM berlangsung dan itu adalah keputusan pentadbiran MARA. Begitu juga berlaku kepada FGV di mana CEOnya digantung tugas ketika SPRM dan Audit dalam sedang menyiasat. Ia adalah adil kepada kedua-dua belah pihak untuk memastikan tiada percanggahan sehingga siasatan selesai.

Bagaimana pula dengan Guan Eng? Tony Pua dan beberapa pemimpin DAP lain pernah membuat saranan agar pemimpin yang telah didakwa SPRM di mahkamah perlu meletakkan jawatannya. Di mana Guan Eng hari ini? Mengapa Kit Siang tidak beri 5 soalan kepada Guan Eng? Guan Eng juga masih memegang jawatan Setiausah Agong DAP dan mengapa Kit Siang tidak berani mendesak Guan Eng melepaskan jawatannya kerana telah didakwa?

Jika asyik gemar berkokok tetapi terlupa ekor yang sedang sarat dengan najis. Itulah wajah sebenar Kit Siang yang walaupun ekor berada di belakang namun bau dan rupa najis itu tetap dibawa ke mana-mana walaupun beliau cuba tersenyum.

Tan Sri Annuar Musa adalah seorang pemidato terkenal yang pernah berkhidmat di dalam kabinet menteri zaman Dr Mahathir dan juga ketika beliau adalah Presiden UMNO. Beliau juga pernah mendapat kepercayaan Dr Mahathir dilantik sebagai menteri walaupun telah kalah dalam pilihanraya umum. Apa maksudnya?

Bukankah jelas, Tan Sri adalah seorang yang berkaliber dan berintegriti di mata Dr Mahathir yang Kit Siang baru ingin berjinak-jinak? 

Musuh dalam politik boleh bertukar-ganti tetapi syaitan tetap syaitan walaupun wajah bertukar setelah lebih 30 tahun. Itu yang terjadi di antara Dr Mahathir dan Kit Siang. Tuduh menuduh boleh lenyap kerana lidah tidak bertulang tetapi prinsip dan jati diri mereka sedang dinilai rakyat setelah masing-masing cuba menukar wajah yang bertopengkan syaitan di sebaliknya.

Dalam apa suasana yang sedang dialami UMNO terutamanya di saat-saat genting dari dahulu lagi, Tan Sri Annuar kekal berada di dalam UMNO di mana Kit Siang serta DAP tetap musuh utama UMNO, agama Islam, bangsa Melayu, Barisan Nasional dan rakan-rakannya. 

Apakah najis yang dilemparkan kepada Dr Mahathir selama lebih 30 tahun kini menjadi makanan rugi mereka? Oleh itu, Kit Siang perlu cermin dirinya dahulu sebelum ingin soal integriti dan jati diri TSAM. 5 soalan untuk TSAM itu adalah lebih tepat jika rakyat Malaysia ajukan saja kepada Kit Siang dan DAP.

No comments: