Friday, October 06, 2017

DATUK WEE KA SIONG ANGGAP SYED SADDIQ MASIH MENTAH DALAM MENCARI PUBLISITI


Syed Saddiq buat pengakuan secara terbuka yang beliau telah cuba disogok dengan sejumlah duit oleh seseorang yang rapat dengan PM Najib Razak agar berhenti menyerang dan meninggalkan negara serta keluarganya turut dimalukan. Walaubagaimanapun, setelah didesak wartawan untuk mendedahkan dokumen dakwaannya, beliau mengelak.

Segala perlakuan Ketua Pemuda Armada ini bagi Timbalan Presiden MCA Datuk Wee Ka Siong sekadar satu gimik politik menjelang pilihanraya sahaja. Hakikatnya jika benar Syed Saddiq ada bukti, seharusnya beliau membuat laporan kepada pihak berkuasa tanpa berlengah lagi dan bukan sekadar membuat pendedahan yang ternyata bermotifkan politik.

Bagi seorang ahli politik yang berpengalaman seperti Datuk Wee, tindakan Syed Saddiq yang baru berjinak-jinak dengan dunia politik ini perlu dianggap sebagai satu sandiwara yang sekadar menghiburkan arena politik negara dan jelas beliau tidak memahamai undang-undang negara.

Pada masa yang sama, satu pendedahan telah didapati dari website Oxford's Master of Public Policy, jumlah yuran tahunan hanyalah £39,992 (RM224,095) untuk kemasukan 2017-2018 dan tidak sepertimana yang diperakui Syed Saddiq yang beliau telah diberi biasiswa sebanyak RM400,000 untuk melanjutkan pelajarannya.

Walaupun cuba menjelaskan tawaran biasiswa RM400,000 merangkumi kos tiket penerbangan, visa dan tanggungan perbelanjaan di Oxford, namun wakil dari Oxford telah mendedahkan yang Syed Saddiq hanya diberi sebahagian biasiswa sahaja. Dan apabila wartawan meminta agar Syed Saddiq mendedahkan siapa penajanya, beliau sekadar menjawab yang segala maklumat berada di Oxford University.

Maka apakah setelah mengetahui yang beliau tidak diberi biasiswa penuh, maka Syed Saddiq telah merekacipta yang beliau telah disogok dengan RM5 juta untuk meninggalkan negara? Apakah Syed Saddiq terlalu terdesak untuk mencari penaja dan apabila gagal, beliau pun membuat keputusan menangguhkan pengajiannya di Oxford.

Bukan sukar untuk mengetahui sandiwara Syed Saddiq. Tuduhannya mengaitkan pegawai PM Najib Razak adalah satu tuduhan serius dan seharusnya mengikut undang-undang, Syed Saddiq membuat laporan polis dan SPRM dan bukan sekadar membuat pendedahan dengan memanggil wartawan untuk membuat pendedahan.

Sememangnya tepat telahan Datuk Wee, Syed Saddiq sekadar mencari publisiti dan tiada yang serius mahupun benar dalam dakwaannya.

No comments: