Sunday, April 15, 2018

SYABAS DISAMAN RM4.22 BILION, KENAPA AZMIN SOROKKAN ISU INI?


Dalam Azmin berbelanja besar menjelang PRU14 ini dan menabur janji kepada pengundi Selangor, MCA Selangor ada satu soalan. Minggu lepas, syarikat yang mengendali air rawatan di negeri Selangor - SPLASH, telah kemukakan saman di mahkamah di atas tuntutan hutang sebanyak RM4.22 bilion terhadap SYABAS. Apakah kerajaan Selangor ingin menafikan hutang ini dan seterusnya tidak akan mengaku yang SPLASH bukan milik kerajaan negeri?

SPLASH pernah membuat kenyataan yang SYABAS telah diambilalih kerajaan Selangor di bawah kepimpinan Azmin dan pakatan pembangkang dan sejak itu syarikat ini hanya telah melangsaikan 36% hutang tertunggak tetapi dipaksa beroperasi sehingga 110% keupayaannya menyalurkan air bersih kepada rakyat Selangor.

Oleh kerana kerajaan pakatan pembangkang di bawah kepimpinan Azmin gagal membuat pembayaran, SPALSH juga terpaksa berhutang dengan jumlah yang agak besar kepada TNB dan lebih perit apabila segala peralatan dikerah beroperasi secara berterusan yang telah menyebabkan ia gagal berfungsi dan akhirnya rakyat Selangor menerima akibat air disalurkan seringkali terganggu.

MCA Selangor mendapati sejak kerajaan Selangor mengambil-alih SYABAS sepenuhnya, syarikat ini mengalami kerugian setiap tahun dan di dalam semakan SSM dalam laporan kewangan 2016, syarikat milik kerajaan negeri Selangor ini mengalami kerugian sebanyak RM1.19 bilion. Laporan dari Jabatan Audit juga telah membutkitkan yang di tahun kedua di bawah kepimpinan Azmin, defisit yang tercatat adalah RM145 juta berbanding dengan lebihan yang konsisten ketika Selangor di bawah pentadbiran Tan Sri Khalid Ibrahim.

Lebih parah lagi apabila disebalik pengumuman Azmin yang kerajaan negeri mempunyai rizab RM3 bilion lebih, rupa-rupanya Selangor telah menandatangani pinjaman dengan kerajaan pusat sebanyak RM9.65 bilion pada tahun 2015 untuk mengambil-alih SYABAS dan dua lagi syarikat lain.

Bagi MCA Selangor, rakyat seharusnya gusar dengan saman mahkamah ke atas SYABAS yang berhutang sehingga RM4.22 bilion dan ingin tahu mengapa hanya 36% hutang dijelaskan. Sekiranya kerajaan Selangor kalah dalam saman ini, bayangkan apabila rizab Selangor akan terus terhapus malahan tinggal negatif saja.

Amat memusykilkan apabila Azmin dan pakatan pembangkang tidak langsung berani menyentuh status saman SPLASH ini. Malahan kini ditambah dengan pinjaman yang dipohon Azmin tiga tahun lalu sebanyak RM9.65 bilion.

Persoalannya, dengan segala pendedahan yang dibuat MCA Selangor, apakah Azmin dan pakatan pembangkang sedang membawa Selangor ke arah muflis? Perlu kita ingat, SYABAS ialah syarikat milik kerajaan Selangor dan mana mungkin Azmin dan pakatan pembangkang harus melepaskan tanggungjawab ini.

Apakah isu ini tidak penting untuk diketahui rakyat Selangor atau Azmin terlalu takut apabila rakyat telah mengetahuinya?
 

No comments: